MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zielony babka

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zielony babka

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Babeczka zielona to niesamowity i radosny deser, który ozdobi każdą uroczystość! Świeżego, wiosennego koloru babeczce nadaje zwykły szpinak, rozdrobniony w blenderze na jednorodne puree – zachowuje swój jasny kolor nawet po obróbce cieplnej. Skórka gotowego ciasta jest złocista i średnio chrupiąca, miękisz porowaty i delikatny, a smak bardzo przyjemny. Przygotuj zieloną muffinkę według naszego przepisu krok po kroku, to całkiem proste. Już za godzinę oryginalne, zdrowe i piękne wypieki zagoszczą na Twoim stole. I na pewno przypadnie do gustu każdemu – dzieciom, młodzieży i dorosłym!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Mąka - 350 g

2.

szpinak - 150 g

3.

Jajka - 4 szt.

4.

Cukier - 200 g

5.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

6.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 100 ml

7.

Proszek do pieczenia ciasta - 2.5 łyżeczka

8.

Sok cytrynowy - 1 łyżka

9.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

28%

Tłuszcz

206г

🍚

62%

Węglowodany

450г

🥩

10%

Białko

72г

🔥

3945

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę żaroodporną o wymiarach 15x28 cm wysmaruj masłem, posyp mąką i strzepnij nadmiar. Umieścić kratkę na środkowej półce piekarnika.

2

Krok 2

Umyty szpinak wrzucamy na durszlak i zalewamy wrzątkiem. Strząśnij wodę. Szpinak włóż do szklanki blendera zanurzeniowego i zmiksuj na gładkie puree. Jeśli blender ma trudności z zmiksowaniem szpinaku na gładką masę, dodaj 1 łyżkę wody.

3

Krok 3

Masło utrzeć mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując mikserem. Dodać oliwę, sok z cytryny i puree szpinakowe i ponownie wymieszać.

4

Krok 4

Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z masą szpinakową wlać mieszaninę mąki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno zmienić kolor na jasnozielony.

5

Krok 5

Ciasto przełóż do przygotowanej formy i umieść na środku piekarnika. Czas pieczenia ciasta zielonego wynosi 30-35 minut. Gotowość sprawdź drewnianym szpikulcem – nie powinno na nim pozostać surowe ciasto. Jeśli to konieczne, kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 5-7 minut.

6

Krok 6

Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw w niej ciasto na 5 minut. Ostrożnie przenieś ciasto na metalową kratkę i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone