Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Brokuły w piekarniku według naszego przepisu mogą popchnąć Cię do bliższej „przyjaźni” z tym wspaniałym produktem. Oczywiście wiele osób gotuje go na parze lub w wodzie, ale przede wszystkim hołduje jego dobroczynnym właściwościom, a nie smakowi. A to wielka szkoda, bo odpowiednio ugotowane brokuły są niesamowicie dobre! Nasz przepis jest tego bezpośrednim potwierdzeniem. Jeśli więc chcesz pysznie ugotować brokuły, ugotuj je w osolonym wrzątku, a następnie upiecz w kremowym sosie jajecznym. I pamiętaj, aby posypać tartym serem, który po upieczeniu w piekarniku tworzy na wierzchu apetyczną złotą skórkę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Głowa brokułów - 1 szt.
Granulowany czosnek - 1 łyżeczka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Śmietanka 20% tłuszczu - 500 ml
Twardy ser - 100 g
Jajko C0 - 1 szt.
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 10 g
Suszone zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
162г
🍚
Węglowodany
79г
🥩
Białko
61г
🔥
Kcal
Przygotuj brokuły. Obierz główkę kapusty i podziel ją na małe kwiatostany. W dużym rondlu zagotuj wodę (co najmniej 3 litry), dodaj czosnek i dodaj trochę soli.
Włóż różyczki brokułów do wrzącej wody. Ponownie zagotuj i gotuj przez 4 minuty. Odcedź na durszlaku i natychmiast przenieś do miski z lodowatą wodą, aby brokuły pozostały jasnozielone.
W dużej misce lekko ubij jajko i śmietanę. Dodać suszone zioła prowansalskie, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką.
Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Ułóż w nim różyczki brokułów, rozprowadzając je równomiernie po dnie. Wlać masę jajeczno-kremową. Posypać tartym serem.
Brokuły pieczemy w piekarniku przez 15–20 minut w temperaturze 190°C. Powinien brązowieć i nabrać pięknego złotego koloru. Podawać na gorąco lub na ciepło.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku