Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Owsianka amarantowa wciąż zyskuje na popularności w Rosji, podobnie jak popularność zboża, z którego jest przygotowywana. Trudno nazwać go zasadniczo „nowym” językiem: pierwsze wzmianki o nim pojawiły się 8 tysięcy lat temu. Droga amarantusa do Rosji była dość trudna: akademik Wawiłow zainteresował się meksykańską „egzotyką” już w latach 30. XX wieku, ale to wszystko. Ale w latach 90. produkt ten przeniknął nasz rynek i zyskał na nim przyczółek. Zainteresowanie amarantusem zaczęło rosnąć i wkrótce zaczęto go nazywać „superfoodem”, mogącym niemal przedłużyć życie. Oznacza to, że pytanie, jak przygotować ten produkt, wcale nie jest bezczynne. Przedstawiamy przepis na owsiankę amarantusową z mlekiem, która może stać się dla Ciebie prawdziwym odkryciem. Wystarczy zachować proporcje wskazane w opisie i mieć pewność doskonałego efektu!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
amarant - 200 g
Woda - 200 ml
mleko - 200 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g
Sól - 0.3 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
46г
🍚
Węglowodany
148г
🥩
Białko
34г
🔥
Kcal
Przygotuj płatki na owsiankę. Nasiona amarantusa przesypujemy na drobne sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Płynąca woda powinna stać się całkowicie przezroczysta.
Włóż nasiona amarantusa do rondla o grubym dnie. Napełnij wodą pitną. Dodać sól i wymieszać. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Patelnię z nasionami amarantusa przykryj szczelnie pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Powinny spęcznieć, a masa nabrać gęstej konsystencji.
Na patelnię z amarantusem wlać gorące mleko. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Kaszę amarantusową gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut.
Kaszę amarantusową okresowo mieszaj łyżką lub szpatułką, aby się nie przypaliła. Do gotowej owsianki dodać masło/wymieszać.
Można podawać owsiankę amarantową gotowaną na mleku, uzupełnioną dżemem lub konfiturą, jagodami lub kawałkami owoców. W razie potrzeby dodaj do niego cukier lub miód.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku