MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ferganski pilaw w kociołku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ferganski pilaw w kociołku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pilaw ferganski w kotle to klasyka kuchni uzbeckiej! Danie przygotowywane jest według zasad, których w ojczyźnie, nawet w domu, starają się przestrzegać jak najściślej. Nawiasem mówiąc, niektóre „kanony” najprawdopodobniej Cię zaskoczą. Jak ugotować pilaw Fergana w kotle? Szczegółowy przepis znajdziesz poniżej, ale sam proces jest następujący. Przede wszystkim cebulę smaży się w kotle (w mieszance tłuszczu z ogona i oleju roślinnego). Nawiasem mówiąc, od tego zależy kolor samego pilawu, czy będzie złoty, czy ciemnobrązowy. Następnie dodaj jagnięcinę do cebuli i smaż ją, aż będzie chrupiąca ze wszystkich stron. Następnie do kotła dodaje się dwa rodzaje marchewek: żółtą i czerwoną (każda wnosi do pilawu własne nuty smakowe). Cóż, potem przychodzi kolej na ryż, który jest wstępnie umyty i namoczony. I choć skład pilawu Fergana jest tak prosty, jak to tylko możliwe, danie okazuje się bardzo aromatyczne i oczywiście niezwykle smaczne.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ryż Devzira - 1 kg

2.

Pulpa jagnięca z tłuszczem (tylnia noga) - 1 kg

3.

Gruby tłuszcz z ogona - 200 g

4.

Cebula - 500 g

5.

Czerwone marchewki - 500 g

6.

Żółte marchewki - 500 g

7.

Olej roślinny - 300 ml

8.

Zira - 3 g

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

677г

🍚

46%

Węglowodany

792г

🥩

15%

Białko

257г

🔥

10115

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na pilaw Fergana. Umieść ryż w dużej misce lub plastikowym pojemniku. Dodaj trochę soli. Zalać gorącą wodą tak, aby przykryła płatki warstwą 7 cm. Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

2

Krok 2

Przygotuj jagnięcinę na pilaw. Pokrój go w duże plastry o wadze 60 g. Tłusty ogon pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.

3

Krok 3

Postaw kociołek na dużym ogniu. Zalać 100 ml wody i podgrzać. Dodaj tłuszcz z ogona i poczekaj, aż się rozpuści. Wlać olej roślinny.

4

Krok 4

Gdy cały tłuszcz w kotle się rozgrzeje, dodaj cebulę. Smażyć, ciągle mieszając łyżką cedzakową, aż uzyska złoty kolor. Dodaj jedną trzecią kminku. Wymieszaj ponownie.

5

Krok 5

Następnie włóż baranka do kotła, ustawiając go bliżej ścianek kotła (tak, aby cebula pozostała w środku). Mieszając, smaż kawałki mięsa ze wszystkich stron na złoty kolor. Na dnie kotła powinno pozostać bardzo mało płynu.

6

Krok 6

Marchewkę pokroić w niezbyt cienkie paski. Następnie dodaj połowę do kociołka pilawowego. Mieszamy i smażymy całość na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj trochę soli i pieprzu.

7

Krok 7

Dodaj wszystkie pozostałe marchewki. Dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień pod kociołkiem pilawowym do średniego. Mieszając, gotuj, aż marchewka będzie miękka.

8

Krok 8

Wlać wodę pitną wokół krawędzi kotła - tyle, ile potrzeba, aby całkowicie przykryć zirvak (mięso i warzywa). Dusić na średnim ogniu przez około 30 minut.

9

Krok 9

Opłucz ryż. W tym celu należy spuścić wodę, w której się moczyło. Uzupełnij ryż, opłucz i odcedź. Rób to, aż woda stanie się czysta i klarowna.

10

Krok 10

Umieść ryż w kociołku na zirvaku. Następnie bardzo ostrożnie rozprowadzamy łyżką cedzakową tak, aby utworzyła równą warstwę. Nie ubijaj! Doprawić solą i pieprzem.

11

Krok 11

Zalewamy łyżką cedzakową gorącą wodą (około 300 ml). Powinien przykryć ryż warstwą 1 cm. Włącz maksymalne ciepło. Doprowadzić zawartość kotła do wrzenia na całej powierzchni.

12

Krok 12

Łyżką cedzakową wykonaj płytkie, krzyżujące się bruzdy, aby lekko poluzować ryż. Zamknij kocioł szczelnie prawie gotowym pilawem. Trzymaj na dużym ogniu przez 5 minut

13

Krok 13

Zbierz pilaw w mały kopczyk. Za pomocą drewnianego patyka wykonaj głębokie nakłucia (aż do samego dołu). Trzymaj na małym ogniu, pod luźno przykrytą pokrywką, przez 10–15 minut.

14

Krok 14

Wyłącz ogień pod pilawem. Przykryj kocioł czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką, a następnie (szczelnie) przykryj pokrywką. Pozostaw na 15 minut, następnie podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone