MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Babeczka z mąki kukurydzianej

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Babeczka z mąki kukurydzianej

Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Chcesz upiec coś niezwykłego na herbatę? Puszysta muffinka kukurydziana przypadnie do gustu nie tylko osobom na specjalnej diecie. Smakosze też będą nim zachwyceni. Ciasto ma jasnożółty kolor, który nadaje mąka kukurydziana, wyjątkowy smak i lekki aromat kukurydzy zmieszanej z wanilią. Jest pieczone w piekarniku, a konsystencja przypomina mannę: jest krucha, delikatna, sycąca i bardzo zdrowa. Nie oznacza to, że zawartość kalorii w muffince kukurydzianej jest mniejsza niż w muffince pszennej. Jednak jej właściwości dietetyczne są bardziej wyraźne, ponieważ mąka kukurydziana zawiera magnez, a także witaminy z grupy B i nie zawiera glutenu, który często powoduje alergie. Ma słodkawy smak, co oznacza, że ​​do ciasta można dodać mniej cukru. Z tej mąki piecze się chleb, placki, naleśniki i gotuje owsiankę.

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Granaty z mąki kukurydzianej - 200 g

2.

Skrobia kukurydziana - 50 g

3.

Jajka - 3 szt.

4.

Kefir - 100 g

5.

Masło - 110 g

6.

Cukier - 140 g

7.

Tarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka

8.

Proszek do pieczenia ciasta - 7 g

9.

Cukier waniliowy - 7 g

10.

Sól - 5 g

11.

Cukier puder - 2 łyżka

12.

Masło - 30 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

133г

🍚

68%

Węglowodany

378г

🥩

7%

Białko

41г

🔥

2835

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na bezglutenowe ciasto kukurydziane. Wyjmij kefir, jajka i masło z lodówki i poczekaj, aż się ogrzeje. Powinny mieć temperaturę pokojową.

2

Krok 2

Na ciasto do miski miksera włóż 110 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki i dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem, aż uzyskasz jednorodną lekką masę.

3

Krok 3

Do masy maślanej dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Wlać kefir o temperaturze pokojowej, dodać cukier waniliowy, sól, wymieszać mikserem na niskich obrotach.

4

Krok 4

Do płynnej mieszanki przesiać mąkę kukurydzianą, skrobię i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj szpatułką, a następnie mikserem na niskich obrotach. Dodać otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać. Otrzymasz dość gęste ciasto.

5

Krok 5

Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier dobrze przylegał, przytnij go wzdłuż konturu kształtu. Krawędzie papieru powinny być nieco wyższe niż forma. Nasmaruj papier olejem roślinnym.

6

Krok 6

Przygotowane ciasto kukurydziane wlać do formy i wygładzić szpatułką. Za pomocą szpatułki wykonaj długą linię wzdłuż środka ciasta. Połóż na nim wąskie paski schłodzonego masła (30 g), aby ciasto nie rozrywało się podczas pieczenia.

7

Krok 7

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40–50 minut. Czas zależy od piekarnika. Jeśli wierzch muffina kukurydzianego zacznie się palić, przykryj go arkuszem folii. Gotowość wypieku sprawdzaj drewnianym patyczkiem – powinien wychodzić czysty z ciasta.

8

Krok 8

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę do ciasta i ostudzić. Ciasto podawaj na talerzu, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone