PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Makaron gniazdowy z mięsem mielonym w piekarniku przygotowywany jest według wielu różnych przepisów. Oferujemy jeden z najprostszych sposobów, dzięki któremu gniazda idealnie zachowają swój kształt, a makaron wyjdzie schludny i apetyczny, a jednocześnie będzie smaczny i satysfakcjonujący. Suche gniazda napełnimy dobrą mieloną wołowiną, dodamy sos i upieczemy makaron w piekarniku. Do przygotowania sosu użyj drobno posiekanych pomidorów lub posiekanych naturalnych - stanowią doskonały zamiennik. Ostatnim akcentem pieczonego makaronu jest skórka serowa, którą większość z nas po prostu uwielbia!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Gniazda tagliatelle - 8 szt.
Mielona wołowina - 300 g
Pomidory - 400 g
Cebula cebulowa - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Starty parmezan - 80 g
Ser topiony - 2 łyżka
Suszony czosnek - 1 łyżeczka
Pietruszka - 2 pęczek
Bazylia lub pietruszka - 2 pęczek
Rafinowany olej roślinny - 4 łyżka
Mieszanka suszonych włoskich ziół - 1 łyżeczka
Cukier - ½ łyżeczka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
145г
🍚
Węglowodany
361г
🥩
Białko
143г
🔥
Kcal
Cebulę pokroić w małe kostki. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj nożem. Usuń łodygi, posiekaj natkę pietruszki i liście bazylii. Odłóż małe listki bazylii do dekoracji gotowego makaronu.
Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki. l. olej roślinny. Dodać cebulę i dusić na małym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta.
W dużej misce połącz mieloną wołowinę i cebulę, dodaj czosnek, sól i mielony czarny pieprz. Do mięsa mielonego dodać serek śmietankowy i połowę ziół i ponownie wymieszać.
Pomidory przekrój na pół i zetrzyj na grubej tarce. Na patelnię, na której smażyła się cebula, włóż przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać cukier.
Postaw patelnię na średnim ogniu, dodaj 250 ml gorącej wody i zagotuj sos. Dodać suszony czosnek i zioła włoskie i wymieszać. Gotuj sos przez 5 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem roślinnym. Na patelni ułóż luźno gniazda tagliatelle.
Zagłębienia w gniazdach wypełnić przygotowanym mięsem mielonym. Wlać sos pomidorowy z patelni wokół krawędzi zagnieżdżonej patelni. Płyn powinien prawie całkowicie zakryć oczodoły, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę gorącej wody.
Przykryj patelnię folią i umieść ją na środkowej półce piekarnika. Piecz makaron przez 35 minut. W tym czasie mięso mielone będzie całkowicie ugotowane, a sos zostanie wchłonięty przez makaron.
Wyjmij patelnię z piekarnika i posyp gniazda startym parmezanem. Rozłóż makaron do misek i udekoruj zielonymi listkami bazylii. I podawaj natychmiast.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku