MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Postna zupa ryżowa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Postna zupa ryżowa

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wielkopostna zupa ryżowa jest idealna dla każdego, kto z zasady nie spożywa produktów pochodzenia zwierzęcego lub na jakiś czas je „zniósł”. Już po pierwszym posiłku nie będziesz głodny, gdyż zawarte w składzie płatki zbożowe i ziemniaki sprawiają, że danie jest dość sycące. Jaki rodzaj ryżu nadaje się do naszego przepisu? Zarówno okrągłoziarniste, jak i długoziarniste, więc wybór należy do Ciebie. Ale oba należy najpierw dokładnie przepłukać: wtedy zupa nie stanie się mętna. I oczywiście pamiętaj o uzupełnieniu go posiekanymi ziołami, aby nadać potrawie świeżość i smak.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ziemniak - 300 g

2.

Marchewka - 100 g

3.

Cebula cebulowa - 100 g

4.

Słodka papryka 4 pory roku w plasterkach - 100 g

5.

Ryż - 60 g

6.

Olej roślinny - 60 g

7.

Liść laurowy - 2 szt.

8.

Pietruszka do podania - 2 pęczek

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

72г

🍚

66%

Węglowodany

208г

🥩

11%

Białko

33г

🔥

1634

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na chudą zupę ryżową. Ryż włóż do małej miski i dokładnie spłucz ciepłą wodą, okresowo ją zmieniając, aż stanie się klarowna.

2

Krok 2

Obierz i posiekaj cebulę do zupy. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Paprykę słodką przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w małe kostki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Umieść je w misce z zimną wodą, aby zapobiec ciemnieniu pod wpływem powietrza.

3

Krok 3

W rondlu zagotuj 2 litry wody. Podczas podgrzewania wlej olej na patelnię i postaw ją na średnim ogniu. Po 2 minutach dodać cebulę, marchewkę i paprykę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, przez 7 minut.

4

Krok 4

Upieczone warzywa włóż do garnka z wrzącą wodą. Dodaj trochę soli. Ziemniaki odcedzamy na durszlaku, następnie wrzucamy na patelnię z warzywami i doprowadzamy do wrzenia. Dodaj ryż. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj liść laurowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

5

Krok 5

Usuń liść laurowy z patelni. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Do misek wlać chudą zupę z ryżem i do każdej dodać po trochu natki pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone