Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto z jagodami można piec codziennie na sfermentowanym mleku pieczonym, bo jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle apetyczne. Ryazhenka nadaje wypiekom lekkości i subtelnego aromatu, a jagody nadają wypiekom ciekawą konsystencję i jasny smak. Oczywiste jest, że najlepsze jagody do napełniania ciasta to te, które zostały niedawno zerwane z krzaka. Ale to nie znaczy, że przez resztę roku pozostaniesz bez ciast - upiecz je z mrożonymi jagodami, na przykład wiśniami, jagodami lub rokitnikiem, i smacznego!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Mąka - 250 g
Ryżenka 1% - 200 g
Cukier - 180 g
Jajka - 3 szt.
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Jagody - 250 g
Skrobia - 1 łyżeczka
Cukier puder - 3 łyżka
Masło - 30 g
Tortilla z mąki - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
45г
🍚
Węglowodany
444г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Przygotuj formę o średnicy 24-26 cm. Spód i boki formy wysmaruj miękkim masłem, oprósz mąką i nadmiar strząśnij.
Posortuj jagody, usuń działki i łodygi. Umieścić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Połóż papierowy lub lniany ręcznik na powierzchni roboczej i rozłóż jagody, aby wyschły.
Cytrynę dokładnie umyj w gorącej wodzie za pomocą pędzla lub sztywnej gąbki. Odbywa się to w celu usunięcia woskowej warstwy ze skórki. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórka owocowa.
Przygotuj ciasto. Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, lekka masa, około 5-7 minut.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski z ubitymi jajkami wlać sfermentowane mleko pieczone, dodać skórkę z cytryny i dodać mieszankę mączną. Ciasto wymieszać mikserem na gładką masę, około 3-4 minuty.
Posyp jagody skrobią i delikatnie wymieszaj. Do przygotowanej formy wlać połowę ciasta. Na wierzchu rozłóż połowę jagód. Dodać resztę ciasta i ułożyć drugą połowę jagód.
Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem – po upieczeniu będzie suche. Jeśli na szpikulcu zostało trochę ciasta, kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 10 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Ostrożnie przełóż na płaski talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, posypując wierzch ciasta przez sitko.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku