MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto na zsiadłym mleku z jagodami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto na zsiadłym mleku z jagodami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto z jagodami można piec codziennie na sfermentowanym mleku pieczonym, bo jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle apetyczne. Ryazhenka nadaje wypiekom lekkości i subtelnego aromatu, a jagody nadają wypiekom ciekawą konsystencję i jasny smak. Oczywiste jest, że najlepsze jagody do napełniania ciasta to te, które zostały niedawno zerwane z krzaka. Ale to nie znaczy, że przez resztę roku pozostaniesz bez ciast - upiecz je z mrożonymi jagodami, na przykład wiśniami, jagodami lub rokitnikiem, i smacznego!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Mąka - 250 g

2.

Ryżenka 1% - 200 g

3.

Cukier - 180 g

4.

Jajka - 3 szt.

5.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

6.

Skórka z cytryny - 1 łyżeczka

7.

Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka

8.

Sól - 0.3 łyżeczka

9.

Jagody - 250 g

10.

Skrobia - 1 łyżeczka

11.

Cukier puder - 3 łyżka

12.

Masło - 30 g

13.

Tortilla z mąki - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

8%

Tłuszcz

45г

🍚

81%

Węglowodany

444г

🥩

11%

Białko

59г

🔥

2419

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Przygotuj formę o średnicy 24-26 cm. Spód i boki formy wysmaruj miękkim masłem, oprósz mąką i nadmiar strząśnij.

2

Krok 2

Posortuj jagody, usuń działki i łodygi. Umieścić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Połóż papierowy lub lniany ręcznik na powierzchni roboczej i rozłóż jagody, aby wyschły.

3

Krok 3

Cytrynę dokładnie umyj w gorącej wodzie za pomocą pędzla lub sztywnej gąbki. Odbywa się to w celu usunięcia woskowej warstwy ze skórki. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórka owocowa.

4

Krok 4

Przygotuj ciasto. Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, lekka masa, około 5-7 minut.

5

Krok 5

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski z ubitymi jajkami wlać sfermentowane mleko pieczone, dodać skórkę z cytryny i dodać mieszankę mączną. Ciasto wymieszać mikserem na gładką masę, około 3-4 minuty.

6

Krok 6

Posyp jagody skrobią i delikatnie wymieszaj. Do przygotowanej formy wlać połowę ciasta. Na wierzchu rozłóż połowę jagód. Dodać resztę ciasta i ułożyć drugą połowę jagód.

7

Krok 7

Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem – po upieczeniu będzie suche. Jeśli na szpikulcu zostało trochę ciasta, kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 10 minut.

8

Krok 8

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Ostrożnie przełóż na płaski talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem, posypując wierzch ciasta przez sitko.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone