MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kystyby według tatarskiego klasycznego przepisu

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kystyby według tatarskiego klasycznego przepisu

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Klasyczny przepis na kystyby tatarskie to bardzo smaczny i delikatny placek z ciasta bezdrożdżowego z nadzieniem. Początkowo takie wypieki przygotowywano ze słodzonej kaszy jaglanej, gotowanej z dodatkiem mleka. Wersja z puree ziemniaczanym pojawiła się później. Obecnie kystyby uważane są za danie narodowe nie tylko w kuchni tatarskiej, ale także baszkirskiej i udmurckiej, dlatego jako nadzienie można wykorzystać gulasz, pokruszony mak i różne zboża. Zwracamy uwagę na autentyczną wersję przepisu z ciastem jaglanym i mlecznym. Aby właściwie ugotować pyszną kaszę jaglaną do nadzienia, istnieje kilka niuansów, o których powiemy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mąka - 600 g

2.

mleko - 300 ml

3.

Olej roślinny - 50 ml

4.

Sól - ½ łyżeczka

5.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - do smaku

6.

Kasza Uvelka Druzhba ryż i proso - 250 ml

7.

mleko - 2 szklanka

8.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

9.

Cukier - 2 łyżka

10.

Sól dla smaku - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

247г

🍚

65%

Węglowodany

660г

🥩

11%

Białko

115г

🔥

5318

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do 35-40°C, wlej do niego olej, dodaj sól, dokładnie wymieszaj. Do masy mlecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę, cały czas mieszając.

2

Krok 2

Posyp powierzchnię roboczą mąką i wyjmij ciasto z miski. Zagniataj ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni i stanie się gładkie i jednolite. Umieść ciasto pod folią na 30 minut.

3

Krok 3

Przygotuj proso do gotowania. Aby to zrobić, posortuj płatki (jeśli nie są najwyższej jakości) i opłucz je w zimnej wodzie 5-6 razy, aż woda stanie się całkowicie czysta. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem na 5 minut, odlać wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Jest to konieczne, aby pozbyć się możliwej goryczy i nie zepsuć smaku gotowej owsianki.

4

Krok 4

Przygotowaną kaszę jaglaną wkładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody (może być trochę mniej lub więcej), woda powinna zakrywać ziarno na 1 cm od góry. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj owsiankę przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

5

Krok 5

Podgrzej mleko. Wlać do owsianki (15 minut po zagotowaniu). Dodać masło, kilka szczypt soli i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kontynuując ciągłe mieszanie, gotuj owsiankę przez kolejne 5-7 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.

6

Krok 6

Ciasto podzielić na 20 równych części, uformować kulki i przykryć folią. Wyjmuj koloboki pojedynczo i zwijaj je w okrągłe placki o grubości 1 mm.

7

Krok 7

Smażyć placki na patelni bez oleju z obu stron, aż będą ugotowane. Ciasto powinno całkowicie zmienić kolor, a w niektórych miejscach pojawią się różowe plamy. Gotowe placki układamy w kupę na talerzu i przykrywamy ręcznikiem.

8

Krok 8

Na połowę gotowego podpłomienia o grubości 5-7 mm równomiernie rozsmarować nadzienie i przykryć drugą połową podpłomyka. Każdą kystyby smarujemy roztopionym masłem. Podawać na dużym talerzu, układając tortille.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone