MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pączki na łyżce

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pączki na łyżce

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pączki na łyżce: chrupiące, delikatne, słodkie - niesamowicie pyszne! Są bardzo proste w przygotowaniu i to nawet bez wałkowania ciasta. Te pączki nie wymagają piekarnika. Jedyne specjalne narzędzie, jakiego potrzebujesz, to okrągła łyżka z otworem pośrodku. Właściwie łyżką do pączków. Za jego pomocą otrzymasz pączki w formie pierścieni. Cóż, jeśli nie masz takiego w swoim arsenale, użyj zwykłego, wtedy pączki w formie kulek się sprawdzą. A potem wszystko jest proste: weź ciasto łyżką i zanurz je we wrzącym oleju. Gdy pączek się lekko podsmaży, odsunie się od łyżki i wypłynie na powierzchnię. Oczywiście to danie jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu rozpieszczanie siebie i bliskich najdelikatniejszymi, domowymi pączkami jest bezcenne! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, a odniesiesz sukces!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mąka - 400 g

2.

mleko - 500 ml

3.

Cukier - 4 łyżka

4.

Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 12 g

5.

Sól - ½ łyżeczka

6.

Rafinowany olej roślinny - 500 ml

7.

Cukier puder - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

42%

Tłuszcz

383г

🍚

50%

Węglowodany

461г

🥩

8%

Białko

75г

🔥

5592

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto na pączki łyżką. Podgrzej mleko. Powinno mieć temperaturę ciała około 36-37 stopni. Do głębokiej miski wlej ciepłe mleko.

2

Krok 2

Do ciepłego mleka dodać sól, cukier i drożdże. Wymieszaj mąkę przez sito. Lepiej zrobić to dwa razy. Dzięki temu Twoje pączki wyjdą delikatne i puszyste.

3

Krok 3

Mąkę wmieszać do mleka. Dodajemy mąkę porcjami, każdą dokładnie mieszając. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Wtedy wszystkie składniki zaczną ze sobą oddziaływać.

4

Krok 4

Ciasto powinno być dość płynne. Konsystencja jest mniej więcej taka jak śmietana. Gotowe ciasto przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. W tym czasie drożdże zostaną aktywowane, a ciasto podwoi swoją objętość.

5

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, zacznij smażyć pączki. Wlać całą objętość oleju roślinnego na patelnię. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż olej się rozgrzeje.

6

Krok 6

Zanurzaj łyżkę pączka w gorącym oleju, żeby też była gorąca. Zwykłą łyżką nabieraj ciasto do miarki pączka. Zrób to ostrożnie: równość pączka będzie zależeć od tego, jak równomiernie ułożysz ciasto.

7

Krok 7

Łyżkę do pączków z ciastem wkładać do gorącego oleju, aż pączek odklei się od łyżki i wypłynie na wierzch. Pączek smażymy na oleju przez kolejne 5 minut. Można go okresowo odwracać.

8

Krok 8

W czasie smażenia pierwszego pączka nabieramy kolejną porcję ciasta i zanurzamy łyżkę z nowym pączkiem w maśle. W zależności od wielkości patelni można na niej smażyć jednocześnie 2-3 pączki (odpowiednio w różnych fazach gotowości).

9

Krok 9

Na dużym talerzu ułóż kilka warstw ręczników papierowych lub serwetek. Gotowego pączka wyjmij z oleju (wygodniej jest wyjąć go specjalnymi szczypcami lub podnieść widelcem) i położyć na talerzu. Ręczniki wchłoną nadmiar oleju. Gdy wszystkie pączki będą gotowe, zdejmij ręczniki, posyp pączki cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone