MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Świąteczny stollen z marcepanem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Świąteczny stollen z marcepanem

Dodaj do planów


Czas gotowania

3 godz. 50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Boże Narodzenie skradzione z marcepanem

ВипічкаСвяткове

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Mąka - 500 g

2.

Cukier - 250 g

3.

Drożdże - 30 g

4.

Sól - 10 g

5.

Wanilia - 1 łyżeczka

6.

Masło - 150 g

7.

mleko - 250 ml

8.

Żurawina - 125 g

9.

Suszone morele - 125 g

10.

Rum - 50 g

11.

Migdałowy - 50 g

12.

Woda - 40 ml

13.

Cukier waniliowy - 8 g

14.

Orzechy - do smaku

15.

Cukier puder - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

213г

🍚

72%

Węglowodany

812г

🥩

10%

Białko

108г

🔥

5647

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, sól i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i ciepłe mleko. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

2

Krok 2

Ciasto przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

3

Krok 3

Aby przygotować marcepan, orzechy zmiel na drobną okruchy. W rondelku wymieszaj cukier i wodę i zagotuj. Dodać okruchy orzechów i mieszając smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Pozostaw masę do ostygnięcia.

4

Krok 4

Suszone morele i żurawinę pokroić w kostkę. Całość zalewamy rumem i odstawiamy na 2-3 godziny.

5

Krok 5

Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę. Rozłóż warstwę suszonych moreli i żurawiny.

6

Krok 6

Owiń cienką krawędź od jednej krawędzi warstwy. Z drugiej strony zawiń trochę więcej ciasta, aby powstał rulon.

7

Krok 7

Na wałek wyłożyć marcepan.

8

Krok 8

Złóż rulon na pół i ściśnij krawędzie.

9

Krok 9

Rozłóż uformowaną skradzioną masę w naczyniu do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 20-30 minut.

10

Krok 10

Piec stolon w temperaturze 170-180 stopni przez 45-50 minut.

11

Krok 11

Gotową skradzioną masę smarujemy gorącym ghee i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone