Dodaj do planów
Czas gotowania
25 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Omlet z serem
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Ser - 100 g
szpinak - 100 g
Oregano - do smaku
Jajka - 4 szt.
Pomidory - 2 szt.
Olej słonecznikowy - 2 łyżka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
80г
🍚
Węglowodany
28г
🥩
Białko
45г
🔥
Kcal
Umyj 2 pomidory, przekrój je na pół, usuń łodygę i pokrój na średnie kawałki.
Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami. l. oleju słonecznikowego, przełożyć pomidory, dodać 100 g liści szpinaku i odrobinę soli. Mieszaj i gotuj przez minutę na średnim ogniu.
Wbić 4 jajka do miski i ubić widelcem na gładką masę. Dodaj trochę soli, bo ser też doda słoności. Wlać masę jajeczną na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
100 g sera pokroić w plasterki i ułożyć na omlecie w kółko i w środku.
Przykryj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. W tym czasie ser powinien się dobrze roztopić.
Gotowy omlet posypać na patelni szczyptą oregano i od razu podawać. Drewnianą szpatułką pokroić na trójkątne kawałki i delektować się smakiem. W razie potrzeby polej gotowe danie octem balsamicznym jak pizzę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku