Dodaj do planów
Czas gotowania
25 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Placuszki szpinakowe
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
szpinak - 150 g
Mąka - 180 g
Jajka - 2 szt.
Kefir - 200 ml
Olej słonecznikowy - 1 łyżka
Proszek do pieczenia
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
22г
🍚
Węglowodany
134г
🥩
Białko
39г
🔥
Kcal
Do miski blendera włóż wszystkie składniki oprócz oleju do smażenia: 180 g mąki, 2 jajka, 200 ml kefiru, 1 łyżka. olej, ½ łyżeczki. proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki. sól i 150 g szpinaku. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź go trochę i wyciśnij nadmiar wilgoci. Ubijaj składniki, aż ciasto będzie gładkie.
Na dużą patelnię wlać 30 ml oleju i rozgrzać. Rozsmaruj placki łyżką i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
Gotowe placuszki podawać ze śmietaną lub innym sosem. Dobrze smakują także na zimno, dlatego możesz umieścić je w szkolnym lub biurowym pudełku na drugie śniadanie.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku