Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gulasz wołowy z burakami
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Buraczany - 300 g
Marchewka - 300 g
Seler - 100 g
Wołowina - 700 g
Olej słonecznikowy - 3 łyżka
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Kwas chlebowy - 200 ml
Woda - 250 ml
Sos sojowy - 20 ml
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - 1 łyżeczka
Suszony czosnek - 1 łyżeczka
Skrobia - 1 łyżeczka
Sok cytrynowy - 1 szt.
Miód - do smaku
Ocet - do smaku
Cebula - 300 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
136г
🍚
Węglowodany
228г
🥩
Białko
161г
🔥
Kcal
Wołowinę, marchew, buraki i seler pokroić w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej i smaż wołowinę przez 7-10 minut, aż uzyska złoty kolor. Przełożyć do miski.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na tej samej patelni smaż marchewkę, buraki i seler przez 5 minut.
Na patelnię dodać wołowinę, koncentrat pomidorowy, kwas chlebowy, wodę, sos sojowy i przyprawy. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią i piec 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj dżem cebulowy. Obierz cebulę i pokrój ją w małą kostkę. Na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodać ocet, wymieszać i dusić przez 15 minut.
Dodać cukier, wymieszać i gotować aż się rozpuści. Dodać miód, wymieszać i smażyć na złoty kolor. Gdy danie będzie gotowe, dodaj konfiturę cebulową, sok z cytryny i skrobię, aby zagęścić sos.
Podawać gorące, udekorowane gałązkami rozmarynu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku