Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Quiche Z Kurczakiem
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Masło - 200 g
Mąka - 350 g
Jajka - 2 szt.
mleko - 2 łyżka
Sól - do smaku
Twardy cydr - 100 g
Jajka - 1 szt.
mleko - 50 ml
Ciężki krem - 100 ml
Sól - do smaku
Cebula - 1 szt.
Olej słonecznikowy - 1 łyżka
Mięso z kurczaka - 500 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
267г
🍚
Węglowodany
250г
🥩
Białko
141г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Niech masło zmięknie w temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajka, mleko i sól, aby uzyskać kruche ciasto.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.
Weź formę do pieczenia o średnicy 25 cm i wystudzone ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy 28-29 cm i grubości 4-5 mm. Zrób to na papierze pergaminowym, aby zapobiec sklejaniu.
Ciasto przełożyć do formy, uformować brzegi i dobrze je docisnąć. Odetnij nadmiar ciasta. Nakłuj dolną część ciasta widelcem w 10-12 miejscach, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.
Na ciasto wyłożyć papier pergaminowy i posypać 1 kg groszku lub fasoli. Jest to konieczne, aby kruche ciasto zachowało swój kształt podczas pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut.
Przygotowujemy nadzienie do quiche. Cebulę pokroić w małe kostki. Rozgrzej patelnię 1 łyżką. olej słonecznikowy, dodać cebulę i smażyć do miękkości. Następnie dodaj 500 g mielonego kurczaka, 1/3 łyżeczki. sól, wymieszaj i gotuj razem przez 5 minut na średnim ogniu. Okresowo mieszaj i nie przykrywaj. Następnie zdejmij z ognia i pozwól trochę ostygnąć.
W osobnej misce dodaj 100 g startego sera, 1 jajko, 50 ml mleka, 100 ml śmietanki i 1/3 łyżeczki. sól Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
Wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika, usuń pergamin, na spód włóż mięso mielone z cebulą i wlej mieszaninę serów. Zapiekaj ponownie w piekarniku przez 20 minut.
Pozostaw quiche z kurczakiem do całkowitego ostygnięcia i przełóż je na talerz. Następnie pokrój na porcje i ciesz się smakiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku