Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Porcje
48
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Prażone nasiona sezamu i oliwa z oliwek to wszystko, czego potrzebujesz, aby ubić w robocie kuchennym przepis na domowe tahini. Jest tak wiele zastosowań tego pysznego bliskowschodniego makaronu!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Łuskane ziarno sezamu - 5 szklanka
Oliwa z oliwek Filippo Berio Oliwa z oliwek - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
628г
🍚
Węglowodany
120г
🥩
Białko
210г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Na blasze do pieczenia z żeberkami rozłóż nasiona sezamu.
Piec w nagrzanym piekarniku, często potrząsając patelnią, aż nasiona będą lekko przypieczone, od 5 do 10 minut. Niech ostygnie, około 10 minut.
Wlać schłodzone nasiona i 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek do robota kuchennego. Mieszaj, aż masa będzie gładka, od 1 do 2 minut. Dodaj więcej oleju i mieszaj, aż masa będzie gęsta, ale rzadka.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku