Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Karczoch jadalny: to pączek rośliny o tej samej nazwie, krewny ostu, tylko czterokrotnie większy. Jego rdzeń jest spożywany w młodym, niedojrzałym stanie. Można go gotować, smażyć i piec. Oferuję najprostsze wypieki. Produkt zalecany w przypadku diet odchudzających.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Karczoch - 500 g
Czosnek - do smaku
Oliwa z oliwek Monini Classico Extra Vergine - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
101г
🍚
Węglowodany
60г
🥩
Białko
13г
🔥
Kcal
Przygotuj karczochy: umyj, otwórz kwiat, mocno uderzając go nosem o deskę do krojenia. Do środka włóż drobno zmiażdżony czosnek, sól i posiekaną natkę pietruszki. Skropić wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Następnie ułóż na blasze do pieczenia, na spód której wlej odrobinę wody do odparowania.
Piec w piekarniku na średniej wysokości przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź. Piękne do podania na stół. Jeśli zewnętrzne liście wyschną, usuń je, pozostawiając jedynie delikatny rdzeń. Można go jeść na ciepło lub na zimno. Można piec zarówno w folii, jak i na grillu. Bardzo smaczne!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku