Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Żołądki z kurczaka duszone z brukselką, papryką i marchewką.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Tłuszcz z kurczaka - 350 g
brukselki - 500 g
Słodka czerwona papryka - 300 g
Ziarna czarnego pieprzu - 1 g
Liść laurowy - 1 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
349г
🍚
Węglowodany
57г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
___ Opłucz żołądki z kurczaka, zalej zimną wodą i zagotuj. __ Gotuj około 5 minut. ___ Odlej wodę, opłucz żołądki, opłucz patelnię. ___ Napełnij komory 0,5 litra wody (ja napełniam zimną wodą). ___Dodaj sól i pieprz, dodaj liść laurowy, zagotuj i gotuj na małym ogniu. Podczas gdy żołądki się gotują, przygotuj warzywa:
___ Sortuj brukselkę: w razie potrzeby lekko odetnij łodygi i usuń górne liście.
___ Kapustę wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię i lekko podsmażamy pod przykryciem.
___ Podczas gotowania kapusty obierz i pokrój marchewki. ___ Następnie lekko podsmaż na patelni.
___ Podczas gotowania marchewki pokrój paprykę.
___ Paprykę podsmażamy na patelni. ___ Dodaj tam kapustę i marchewkę, lekko wymieszaj. (Kapustę, marchewkę i paprykę można przygotować w innej kolejności - nie ma to znaczenia)
___ Komory wraz z wodą wlewamy do warzyw (ja wyjmuję liść laurowy).
Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. (nie solimy i pieprzymy całe danie w całości, ale w częściach)
Szybkie, proste. Niska zawartość kalorii, niska zawartość węglowodanów, wysoka zawartość białka. Dla tych, którzy uważają na tłuszcze, można smażyć warzywa na suchej patelni, ale ja lubię, gdy tłuszcz jest obecny. ? Smacznego! ?⚘
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku