MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Warstwowe bułeczki warkocze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

16 Porcje

4.0

1

Dodaj do planów


Warstwowe bułeczki warkocze

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

16

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Powiem ci, jak zrobić niezupełnie zwyczajne bułeczki. Podzielę się też nietypowym sposobem wyrastania ciasta w piekarniku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 250 g

2.

Prasowane drożdże - 40 g

3.

Cukier granulowany - 100 g

4.

Mąka pszenna premium - 650 g

5.

Cukier granulowany - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

2%

Tłuszcz

16г

🍚

87%

Węglowodany

662г

🥩

10%

Białko

79г

🔥

3156

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 16 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

____ Najpierw włącz piekarnik na 150-170 stopni. Rozgrzeje się przez 5-7 minut, podczas gdy my przygotowujemy ciasto.

____ Najpierw włącz piekarnik na 150-170 stopni. Rozgrzeje się przez 5-7 minut, podczas gdy my przygotowujemy ciasto.
2

Krok 2

___ Na ciasto często zaleca się pół porcji mleka, ja jednak nie lubię komplikować sprawy – biorę całą porcję na raz (250 ml). ___ Podgrzewam do 30-36 stopni. ___ Do małej filiżanki nalewam trochę mleka, włamuję do niej paczkę drożdży (40g).

___ Na ciasto często zaleca się pół porcji mleka, ja jednak nie lubię komplikować sprawy – biorę całą porcję na raz (250 ml). ___ Podgrzewam do 30-36 stopni.
___ Do małej filiżanki nalewam trochę mleka, włamuję do niej paczkę drożdży (40g).
3

Krok 3

___ Drożdże wymieszać z mlekiem. Można użyć suchych drożdży, ja jednak wolę pieczenie na żywych drożdżach.

___ Drożdże wymieszać z mlekiem.
Można użyć suchych drożdży, ja jednak wolę pieczenie na żywych drożdżach.
4

Krok 4

--- Do miski wsypujemy całą porcję mleka, rozpuszczone drożdże, 50g cukru i 100-250g mąki. Dzięki tej metodzie drożdże „budzą się” szybciej.

--- Do miski wsypujemy całą porcję mleka, rozpuszczone drożdże, 50g cukru i 100-250g mąki.
Dzięki tej metodzie drożdże „budzą się” szybciej.
5

Krok 5

___ Miskę z ciastem przykryj pokrywką lub folią spożywczą i zawiń w duży ręcznik, koc lub prześcieradło. Mam do tego celu stare prześcieradło flanelowe. ___ Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W tym samym czasie wyłącz piekarnik. Dzięki tej metodzie ciasto i ciasto są równomiernie podgrzewane ze wszystkich stron, dobrze pasują i nie są pieczone.

___ Miskę z ciastem przykryj pokrywką lub folią spożywczą i zawiń w duży ręcznik, koc lub prześcieradło. Mam do tego celu stare prześcieradło flanelowe.
___ Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W tym samym czasie wyłącz piekarnik.
Dzięki tej metodzie ciasto i ciasto są równomiernie podgrzewane ze wszystkich stron, dobrze pasują i nie są pieczone.
6

Krok 6

___ W czasie wyrastania ciasta przygotuj resztę składników na bułki: masło włóż do łaźni wodnej, wbij dwa jajka do miski z ciepłą wodą. Cóż, to wszystko na razie - możesz zająć się innymi obowiązkami domowymi przez około 15 minut. ___ Wyciągamy ciasto. Pasowała idealnie. ___ Ponownie włącz piekarnik na rozgrzewkę.

___ W czasie wyrastania ciasta przygotuj resztę składników na bułki: masło włóż do łaźni wodnej, wbij dwa jajka do miski z ciepłą wodą. Cóż, to wszystko na razie - możesz zająć się innymi obowiązkami domowymi przez około 15 minut.
___ Wyciągamy ciasto. Pasowała idealnie.
___ Ponownie włącz piekarnik na rozgrzewkę.
7

Krok 7

___ Do ciasta dodać roztrzepane jajka, sól oraz pozostałą ilość cukru i mąki. Wskazane jest przesianie mąki przez sito. Ostrożnie dodaj ostatnie 50 g mąki – ciasto może nie wchłonąć całej mąki. ___ Ciasto wyrabiamy około 5 minut – najpierw w misce, potem na stolnicy lekko podsypanej mąką. Ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne. Mówią: jak płatek ucha. Wolę jednak porównać to z pupą dziecka. To prawda, że ​​​​tym razem okazało się, że jest trochę cellulitu - zawsze dzieje się tak w przypadku ciasta biszkoptowego. Jeśli gotujesz bez ciasta, ciasto po wyrobieniu będzie gładkie i lekko błyszczące. ___ Opłucz miskę, wytrzyj ją, lekko nasmaruj olejem roślinnym.

___ Do ciasta dodać roztrzepane jajka, sól oraz pozostałą ilość cukru i mąki. Wskazane jest przesianie mąki przez sito. Ostrożnie dodaj ostatnie 50 g mąki – ciasto może nie wchłonąć całej mąki.
___ Ciasto wyrabiamy około 5 minut – najpierw w misce, potem na stolnicy lekko podsypanej mąką.

Ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne. Mówią: jak płatek ucha. Wolę jednak porównać to z pupą dziecka. To prawda, że ​​​​tym razem okazało się, że jest trochę cellulitu - zawsze dzieje się tak w przypadku ciasta biszkoptowego. Jeśli gotujesz bez ciasta, ciasto po wyrobieniu będzie gładkie i lekko błyszczące.

___ Opłucz miskę, wytrzyj ją, lekko nasmaruj olejem roślinnym.
8

Krok 8

___ Powtórz owijanie miski ciasta w prześcieradło/ręcznik/kratę. Wyłącz piekarnik i włóż tam ciasto na około 30 minut.

___ Powtórz owijanie miski ciasta w prześcieradło/ręcznik/kratę. Wyłącz piekarnik i włóż tam ciasto na około 30 minut.
9

Krok 9

___ Lekko zagniatamy ciasto i ponownie podgrzewamy na 20-30 minut.

___ Lekko zagniatamy ciasto i ponownie podgrzewamy na 20-30 minut.
10

Krok 10

___ Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do miski, przykrywamy i czekamy na swoją kolej. Z drugiej części formujemy porcjowane kulki.

___ Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do miski, przykrywamy i czekamy na swoją kolej. Z drugiej części formujemy porcjowane kulki.
11

Krok 11

Formowanie bułek. ___ Każdy kawałek cienko rozwałkuj. ___ Lekko posmaruj miękkim masłem i posyp cukrem. ___ Pokroić na 8 pasków. Alternatywnie nie trzeba smarować go masłem ani posypywać cukrem. Zmniejsz kalorie i czas przygotowania. Bułeczki będą mniej słodkie, ale nadal będą ciekawe.

Formowanie bułek.
___ Każdy kawałek cienko rozwałkuj.
___ Lekko posmaruj miękkim masłem i posyp cukrem.
___ Pokroić na 8 pasków.

Alternatywnie nie trzeba smarować go masłem ani posypywać cukrem. Zmniejsz kalorie i czas przygotowania. Bułeczki będą mniej słodkie, ale nadal będą ciekawe.
12

Krok 12

____ Ułóż paski jeden na drugim. 2 stosy po 4 paski.

____ Ułóż paski jeden na drugim. 2 stosy po 4 paski.
13

Krok 13

____ Ściskamy górną krawędź i splatamy paski w warkocz. Ściśnij dolną krawędź.

____ Ściskamy górną krawędź i splatamy paski w warkocz. Ściśnij dolną krawędź.
14

Krok 14

____ Gotowe warkocze natychmiast połóż na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej olejem roślinnym. ___ Nasmaruj warkocze mieszanką żółtka i mleka (2 żółtka na 2 łyżki mleka). Alternatywnie możesz posmarować go bogatym syropem cukrowym. ___ Odstaw na 10-15 minut.

____ Gotowe warkocze natychmiast połóż na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej olejem roślinnym.
___ Nasmaruj warkocze mieszanką żółtka i mleka (2 żółtka na 2 łyżki mleka). Alternatywnie możesz posmarować go bogatym syropem cukrowym.
___ Odstaw na 10-15 minut.
15

Krok 15

___ Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. ___ Bułeczki wychodzą delikatne i przewiewne.

___ Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.

___ Bułeczki wychodzą delikatne i przewiewne.
16

Krok 16

W razie potrzeby można je rozwikłać i zjeść w oddzielnych paskach. Dzieciom naprawdę się to podoba. Tak, formowanie bułek w warkocze wiąże się z dużym wysiłkiem, ale warto. I choć uwielbiam dania szybkie, czy czasem można się pokusić o coś niezwykłego i przyjemnego?

W razie potrzeby można je rozwikłać i zjeść w oddzielnych paskach. Dzieciom naprawdę się to podoba.


Tak, formowanie bułek w warkocze wiąże się z dużym wysiłkiem, ale warto. I choć uwielbiam dania szybkie, czy czasem można się pokusić o coś niezwykłego i przyjemnego?

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone