Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
16
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Powiem ci, jak zrobić niezupełnie zwyczajne bułeczki. Podzielę się też nietypowym sposobem wyrastania ciasta w piekarniku.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 250 g
Prasowane drożdże - 40 g
Cukier granulowany - 100 g
Mąka pszenna premium - 650 g
Cukier granulowany - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
16г
🍚
Węglowodany
662г
🥩
Białko
79г
🔥
Kcal
____ Najpierw włącz piekarnik na 150-170 stopni. Rozgrzeje się przez 5-7 minut, podczas gdy my przygotowujemy ciasto.
___ Na ciasto często zaleca się pół porcji mleka, ja jednak nie lubię komplikować sprawy – biorę całą porcję na raz (250 ml). ___ Podgrzewam do 30-36 stopni. ___ Do małej filiżanki nalewam trochę mleka, włamuję do niej paczkę drożdży (40g).
___ Drożdże wymieszać z mlekiem. Można użyć suchych drożdży, ja jednak wolę pieczenie na żywych drożdżach.
--- Do miski wsypujemy całą porcję mleka, rozpuszczone drożdże, 50g cukru i 100-250g mąki. Dzięki tej metodzie drożdże „budzą się” szybciej.
___ Miskę z ciastem przykryj pokrywką lub folią spożywczą i zawiń w duży ręcznik, koc lub prześcieradło. Mam do tego celu stare prześcieradło flanelowe. ___ Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W tym samym czasie wyłącz piekarnik. Dzięki tej metodzie ciasto i ciasto są równomiernie podgrzewane ze wszystkich stron, dobrze pasują i nie są pieczone.
___ W czasie wyrastania ciasta przygotuj resztę składników na bułki: masło włóż do łaźni wodnej, wbij dwa jajka do miski z ciepłą wodą. Cóż, to wszystko na razie - możesz zająć się innymi obowiązkami domowymi przez około 15 minut. ___ Wyciągamy ciasto. Pasowała idealnie. ___ Ponownie włącz piekarnik na rozgrzewkę.
___ Do ciasta dodać roztrzepane jajka, sól oraz pozostałą ilość cukru i mąki. Wskazane jest przesianie mąki przez sito. Ostrożnie dodaj ostatnie 50 g mąki – ciasto może nie wchłonąć całej mąki. ___ Ciasto wyrabiamy około 5 minut – najpierw w misce, potem na stolnicy lekko podsypanej mąką. Ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne. Mówią: jak płatek ucha. Wolę jednak porównać to z pupą dziecka. To prawda, że tym razem okazało się, że jest trochę cellulitu - zawsze dzieje się tak w przypadku ciasta biszkoptowego. Jeśli gotujesz bez ciasta, ciasto po wyrobieniu będzie gładkie i lekko błyszczące. ___ Opłucz miskę, wytrzyj ją, lekko nasmaruj olejem roślinnym.
___ Powtórz owijanie miski ciasta w prześcieradło/ręcznik/kratę. Wyłącz piekarnik i włóż tam ciasto na około 30 minut.
___ Lekko zagniatamy ciasto i ponownie podgrzewamy na 20-30 minut.
___ Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do miski, przykrywamy i czekamy na swoją kolej. Z drugiej części formujemy porcjowane kulki.
Formowanie bułek. ___ Każdy kawałek cienko rozwałkuj. ___ Lekko posmaruj miękkim masłem i posyp cukrem. ___ Pokroić na 8 pasków. Alternatywnie nie trzeba smarować go masłem ani posypywać cukrem. Zmniejsz kalorie i czas przygotowania. Bułeczki będą mniej słodkie, ale nadal będą ciekawe.
____ Ułóż paski jeden na drugim. 2 stosy po 4 paski.
____ Ściskamy górną krawędź i splatamy paski w warkocz. Ściśnij dolną krawędź.
____ Gotowe warkocze natychmiast połóż na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej olejem roślinnym. ___ Nasmaruj warkocze mieszanką żółtka i mleka (2 żółtka na 2 łyżki mleka). Alternatywnie możesz posmarować go bogatym syropem cukrowym. ___ Odstaw na 10-15 minut.
___ Wstaw do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. ___ Bułeczki wychodzą delikatne i przewiewne.
W razie potrzeby można je rozwikłać i zjeść w oddzielnych paskach. Dzieciom naprawdę się to podoba. Tak, formowanie bułek w warkocze wiąże się z dużym wysiłkiem, ale warto. I choć uwielbiam dania szybkie, czy czasem można się pokusić o coś niezwykłego i przyjemnego?
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku