Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Aby zapewnić trwałość, ta wersja chleba roti, delikatnego indyjskiego podpłomyka, jest wytwarzana z mąki z pszenicy durum (semoliny), która jest często używana do produkcji makaronu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Mąka z pszenicy durum - 2 szklanka
Olej słonecznikowy - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
107г
🍚
Węglowodany
278г
🥩
Białko
48г
🔥
Kcal
Wymieszaj mąkę, wodę, olej i sól w średniej misce, aż dobrze się połączą i odejdą od boków. Wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformuj wałek. Pracując z jednym kółkiem na raz, podczas gdy wszystkie pozostałe są przykryte wilgotną szmatką, spłaszcz dłonią, a następnie rozwałkuj wałkiem do koła o średnicy od 6 do 8 cali.
Rozgrzej suchą patelnię lub tawę na średnim ogniu. Smaż po jednym ustach na gorącej patelni, aż uzyskasz złoty kolor z kilkoma ciemniejszymi brązowymi plamami, około 1 minuty na stronę. Podczas gotowania zwiń kolejne rotis. Podawać na ciepło.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku