Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Danie należące do jednej z najzdrowszych kuchni świata – greckiej. Łatwostrawne ryby morskie, świeży ser feta, jogurt naturalny i wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to sekret jego sukcesu. Świeże gałązki rozmarynu dla smaku. Prawdziwie wykwintne danie na rodzinnym stole z kraju, który „ma wszystko” :)
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
czerwona cebula - 380 g
jogurt grecki - 140 g
rozmaryn - 80 g
Krewetki Barentsev z przyprawami - 70 g
Ziarna czarnego pieprzu - 3 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
12г
🍚
Węglowodany
59г
🥩
Białko
41г
🔥
Kcal
Rozmrozić filet z okonia na środkowej półce lodówki. Dobrze osusz na ręcznikach papierowych.
Filet z okonia morskiego (można też użyć wypatroszonych tuszek) doprawić pieprzem i solą, wycisnąć na niego połówkę cytryny.
Na dnie naczynia do zapiekania ułóż gałązki rozmarynu.
Połóż na nich żerdzie, mięsem do dołu.
Pomidory umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, następnie opłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć miąższ i sok. Pokrój w małe kostki.
W misce wymieszaj kostki pomidorów, połowę pokruszonego sera feta, jogurt, połowę liści rozmarynu i łyżkę oliwy z oliwek.
Na wierzchu ułóż sos i skrop oliwą z oliwek.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku