MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Okoń morski po grecku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Okoń morski po grecku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Danie należące do jednej z najzdrowszych kuchni świata – greckiej. Łatwostrawne ryby morskie, świeży ser feta, jogurt naturalny i wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to sekret jego sukcesu. Świeże gałązki rozmarynu dla smaku. Prawdziwie wykwintne danie na rodzinnym stole z kraju, który „ma wszystko” :)

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

czerwona cebula - 380 g

2.

jogurt grecki - 140 g

3.

rozmaryn - 80 g

4.

Krewetki Barentsev z przyprawami - 70 g

5.

Ziarna czarnego pieprzu - 3 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

11%

Tłuszcz

12г

🍚

53%

Węglowodany

59г

🥩

37%

Białko

41г

🔥

499

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozmrozić filet z okonia na środkowej półce lodówki. Dobrze osusz na ręcznikach papierowych.

Rozmrozić filet z okonia na środkowej półce lodówki. Dobrze osusz na ręcznikach papierowych.
2

Krok 2

Filet z okonia morskiego (można też użyć wypatroszonych tuszek) doprawić pieprzem i solą, wycisnąć na niego połówkę cytryny.

Filet z okonia morskiego (można też użyć wypatroszonych tuszek) doprawić pieprzem i solą, wycisnąć na niego połówkę cytryny.
3

Krok 3

Na dnie naczynia do zapiekania ułóż gałązki rozmarynu.

Na dnie naczynia do zapiekania ułóż gałązki rozmarynu.
4

Krok 4

Połóż na nich żerdzie, mięsem do dołu.

Połóż na nich żerdzie, mięsem do dołu.
5

Krok 5

Pomidory umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, następnie opłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć miąższ i sok. Pokrój w małe kostki.

Pomidory umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, następnie opłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć miąższ i sok. Pokrój w małe kostki.
6

Krok 6

W misce wymieszaj kostki pomidorów, połowę pokruszonego sera feta, jogurt, połowę liści rozmarynu i łyżkę oliwy z oliwek.

W misce wymieszaj kostki pomidorów, połowę pokruszonego sera feta, jogurt, połowę liści rozmarynu i łyżkę oliwy z oliwek.
7

Krok 7

Na wierzchu ułóż sos i skrop oliwą z oliwek.

Na wierzchu ułóż sos i skrop oliwą z oliwek.
8

Krok 8

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone