@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
8 Porcje
0.0
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
8
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Сьогодні в меню найсмачніша літня закуска - хрусткі, ароматні та дуже смачні малосольні огірки в банці! Приготовані за цим рецептом, вони можуть довго зберігатися в розсолі, не змінюючи свої смакові властивості. З часом овочі не стають більш солоними, тому я завжди готую декілька баночок наперед. Рецепт дуже швидкий і простий, а результат перевершить всі ваші очікування. Молодий часник, ароматна зелень та пряні спеції надають овочам приголомшливий смак та чудовий аромат. Рекомендую обирати для рецепта свіжі і пружні молоді огірки з тонкою шкіркою та недозрілим насінням.
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Świeże ogórki - 700 g
Woda - 1 l
Sól - 2 łyżka
Cukier - 1 łyżeczka
Czosnek - 3 ząbek
Liście chrzanu - 1 szt.
Koper świeży - 20 g
Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 3 szt.
Liść laurowy - 1 szt.
Goździk w pąkach - 1 szt.
Piment - 3 szt.
Nasiona kolendry - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
10г
🍚
Węglowodany
73г
🥩
Białko
13г
🔥
Kcal
Umyj ogórki, namocz je w lodowatej wodzie na 1 godzinę, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące.
Z obu stron odetnij ogonki warzyw.
Przygotuj pozostałe składniki. Ząbki czosnku obierz z łupin, pokrój w cienkie plasterki. Liście chrzanu i gałązki kopru umyj, grubo posiekaj.
Na dno dwulitrowego słoika wyłóż liście chrzanu i wiśni, gałązki i baldachy kopru, liście laurowe. Dodaj czosnek dla aromatu.
Ubij ogórki ciasno w słoiku. Jeśli warzywa są duże, pokrój je na kilka części.
W chochli lub niewielkim rondelku wymieszaj sól i cukier. Dodaj ziele angielskie w ziarnach, ziarna kolendry i laskę goździków. Wlej 1 litr oczyszczonej wody. Mieszając, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, doprowadź solankę do wrzenia, wyłącz kuchenkę.
Ogórki w słoiku zalej świeżo zagotowaną solanką. Płyn powinien całkowicie zakrywać warzywa. Pozostaw ogórki w słoiku do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu chrupiące ogórki małosolne będą gotowe. Podawaj je z młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonym kurczakiem lub szaszłykiem.
Koniecznie spróbujcie, są niesamowicie aromatyczne!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku