MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Хрумкі малосольні огірки в банці гарячим способом

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Хрумкі малосольні огірки в банці гарячим способом

Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

8

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przekąski do piwa

  • Przekąski

  • Młode warzywa

  • Przekąski do wódki

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Сьогодні в меню найсмачніша літня закуска - хрусткі, ароматні та дуже смачні малосольні огірки в банці! Приготовані за цим рецептом, вони можуть довго зберігатися в розсолі, не змінюючи свої смакові властивості. З часом овочі не стають більш солоними, тому я завжди готую декілька баночок наперед. Рецепт дуже швидкий і простий, а результат перевершить всі ваші очікування. Молодий часник, ароматна зелень та пряні спеції надають овочам приголомшливий смак та чудовий аромат. Рекомендую обирати для рецепта свіжі і пружні молоді огірки з тонкою шкіркою та недозрілим насінням.

Малосольні огірки Огірки в банці Малосольні овочі

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Świeże ogórki - 700 g

2.

Woda - 1 l

3.

Sól - 2 łyżka

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Czosnek - 3 ząbek

6.

Liście chrzanu - 1 szt.

7.

Koper świeży - 20 g

8.

Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 3 szt.

9.

Liść laurowy - 1 szt.

10.

Goździk w pąkach - 1 szt.

11.

Piment - 3 szt.

12.

Nasiona kolendry - ½ łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

10%

Tłuszcz

10г

🍚

76%

Węglowodany

73г

🥩

14%

Białko

13г

🔥

377

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Umyj ogórki, namocz je w lodowatej wodzie na 1 godzinę, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące.

Umyj ogórki, namocz je w lodowatej wodzie na 1 godzinę, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące.
2

Krok 2

Z obu stron odetnij ogonki warzyw.

Z obu stron odetnij ogonki warzyw.
3

Krok 3

Przygotuj pozostałe składniki. Ząbki czosnku obierz z łupin, pokrój w cienkie plasterki. Liście chrzanu i gałązki kopru umyj, grubo posiekaj.

Przygotuj pozostałe składniki. Ząbki czosnku obierz z łupin, pokrój w cienkie plasterki. Liście chrzanu i gałązki kopru umyj, grubo posiekaj.
4

Krok 4

Na dno dwulitrowego słoika wyłóż liście chrzanu i wiśni, gałązki i baldachy kopru, liście laurowe. Dodaj czosnek dla aromatu.

Na dno dwulitrowego słoika wyłóż liście chrzanu i wiśni, gałązki i baldachy kopru, liście laurowe. Dodaj czosnek dla aromatu.
5

Krok 5

Ubij ogórki ciasno w słoiku. Jeśli warzywa są duże, pokrój je na kilka części.

<p>Ubij ogórki ciasno w słoiku. Jeśli warzywa są duże, pokrój je na kilka części.</p>
6

Krok 6

W chochli lub niewielkim rondelku wymieszaj sól i cukier. Dodaj ziele angielskie w ziarnach, ziarna kolendry i laskę goździków. Wlej 1 litr oczyszczonej wody. Mieszając, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, doprowadź solankę do wrzenia, wyłącz kuchenkę.

W chochli lub niewielkim rondelku wymieszaj sól i cukier. Dodaj ziele angielskie w ziarnach, ziarna kolendry i laskę goździków. Wlej 1 litr oczyszczonej wody. Mieszając, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, doprowadź solankę do wrzenia, wyłącz kuchenkę.
7

Krok 7

Ogórki w słoiku zalej świeżo zagotowaną solanką. Płyn powinien całkowicie zakrywać warzywa. Pozostaw ogórki w słoiku do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Ogórki w słoiku zalej świeżo zagotowaną solanką. Płyn powinien całkowicie zakrywać warzywa. Pozostaw ogórki w słoiku do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.
8

Krok 8

Po upływie tego czasu chrupiące ogórki małosolne będą gotowe. Podawaj je z młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonym kurczakiem lub szaszłykiem.

Po upływie tego czasu chrupiące ogórki małosolne będą gotowe. Podawaj je z młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonym kurczakiem lub szaszłykiem.
9

Krok 9

Koniecznie spróbujcie, są niesamowicie aromatyczne!

Koniecznie spróbujcie, są niesamowicie aromatyczne!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i twardym serem z piekarnika

Дарина Сіліна

1317

Kcal

53

Białko

109

Tłuszcz

85

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone