MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Tort przekładany z cukinii i kapusty

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Tort przekładany z cukinii i kapusty

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przepisy na dania warzywne

  • Przekąski

  • Młode warzywa

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Proponuję przygotować niezwykle smaczny i sycący tort przekąskowy z sezonowych warzyw. Do przygotowania placków użyjemy tartych młodych kabaczków i białej kapusty. Następnie posmarujemy placki sosem śmietanowym z czosnkiem i zielenią i udekorujemy tort startym twardym serem. Wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne danie, które doskonale nadaje się na obiad lub lekką kolację. Kolejny plus tego przepisu to fakt, że do pieczenia placków nie jest potrzebny piekarnik, będziemy je przygotowywać na patelni. To znacznie oszczędza czas i ułatwia proces przygotowania. Zatem zaczynajmy!

Страви з кабачківЗакусочний торт із кабачків та капустиЗакусочний тортОвочевий тортСтрави з капусти

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Biała kapusta - 300 g

2.

Młoda cukinia - 300 g

3.

Jaja kurze C1 - 3 szt.

4.

Mąka pszenna - 4 łyżka

5.

Śmietana 25% (klasyczna) - 300 g

6.

Twardy ser - 75 g

7.

Czosnek - 2 ząbek

8.

Zieloni (koperek i pietruszka) - 50 g

9.

Sól - ½ łyżeczka

10.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

11.

Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka

12.

Mielona papryka - ⅕ łyżeczka

13.

Olej roślinny do smażenia - 50 ml

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

53%

Tłuszcz

159г

🍚

31%

Węglowodany

93г

🥩

17%

Białko

50г

🔥

1912

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

<p>Posiekaj białą kapustę jak najcieniej w słupki. Ugniataj warzywa rękami, żeby puściły sok.</p>

<p>Posiekaj białą kapustę jak najcieniej w słupki. Ugniataj warzywa rękami, żeby puściły sok.</p>
2

Krok 2

Cukinię umyj, odetnij końcówki, zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij warzywa z nadmiaru soku, dodaj do białej kapusty.

Cukinię umyj, odetnij końcówki, zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij warzywa z nadmiaru soku, dodaj do białej kapusty.
3

Krok 3

Dodaj do warzyw 3 kurze jajka, wymieszaj składniki.

Dodaj do warzyw 3 kurze jajka, wymieszaj składniki.
4

Krok 4

Dodaj do uzyskanej mieszanki przesianą mąkę pszenną, sól i przyprawy do smaku.

Dodaj do uzyskanej mieszanki przesianą mąkę pszenną, sól i przyprawy do smaku.
5

Krok 5

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
6

Krok 6

Patelnię o średnicy 20 cm postaw na ogień i posmaruj olejem bez zapachu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię niewielką ilość mieszanki warzywnej i równomiernie rozprowadź ją cienką warstwą po całym obwodzie.

Patelnię o średnicy 20 cm postaw na ogień i posmaruj olejem bez zapachu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię niewielką ilość mieszanki warzywnej i równomiernie rozprowadź ją cienką warstwą po całym obwodzie.
7

Krok 7

Smaż placki warzywne na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. W ten sposób przygotuj wszystkie placki, z podanej ilości składników wychodzi 4-5 sztuk. Ostudź je do temperatury pokojowej.

Smaż placki warzywne na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. W ten sposób przygotuj wszystkie placki, z podanej ilości składników wychodzi 4-5 sztuk. Ostudź je do temperatury pokojowej.
8

Krok 8

Tymczasem przygotuj sos. W głębokim naczyniu połącz tłustą, gęstą śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę. Użyłam koperku i pietruszki, opcjonalnie można dodać kolendrę.

Tymczasem przygotuj sos. W głębokim naczyniu połącz tłustą, gęstą śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę. Użyłam koperku i pietruszki, opcjonalnie można dodać kolendrę.
9

Krok 9

Złóż tort przekąskowy, układając na przemian warzywne blaty i sos śmietanowy.

Złóż tort przekąskowy, układając na przemian warzywne blaty i sos śmietanowy.
10

Krok 10

Posmaruj wierzch tortu resztą sosu śmietanowego, udekoruj wierzch tortu startym twardym serem. Włóż tort przekąskowy do lodówki na minimum 30 minut, aby się przegryzł i schłodził.

Posmaruj wierzch tortu resztą sosu śmietanowego, udekoruj wierzch tortu startym twardym serem. Włóż tort przekąskowy do lodówki na minimum 30 minut, aby się przegryzł i schłodził.
11

Krok 11

<p>Przed podaniem udekoruj tort z cukinii i kapusty białej świeżą zielenią.</p>

<p>Przed podaniem udekoruj tort z cukinii i kapusty białej świeżą zielenią.</p>
12

Krok 12

Pokrój tort warzywny na porcje i podawaj na stół.

Pokrój tort warzywny na porcje i podawaj na stół.
13

Krok 13

Smacznego!

Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Rolada z makreli z jajkiem i marchewką

Дарина Сіліна

138

Kcal

19

Białko

5

Tłuszcz

3

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone