Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Kuchnia
Amerykańska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem gofrownicy lub multi-piekarnika z odpowiednimi płytkami – ten przepis jest dla ciebie. Gofry bananowe wychodzą bardzo smaczne, delikatne i złociste. Owoce i mielony cynamon nadają wypiekom oszałamiający aromat. Banany są dość słodkie, dlatego do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jeśli planujesz podawać gofry z dżemem, słodkim syropem, sosem jagodowym lub miodem, można obejść się bez cukru. Wybieraj do przygotowania dojrzałe banany z poczerniałą skórką, są najbardziej słodkie i aromatyczne.
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Dojrzałe banany - 2 szt.
Mąka pszenna - 160 g
Masło 82,5% - 110 g
Jaja kurze C1 - 3 szt.
Mielony cynamon - 5 g
Proszek do pieczenia - 5 g
Cukier - 50 g
Sól - 2 g
Rafinowany olej roślinny - 20 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
118г
🍚
Węglowodany
181г
🥩
Białko
22г
🔥
Kcal
Obrane banany pokrój na duże kawałki lub połam rękami na kilka części, przełóż do głębokiej miski. Rozgnieć owoce widelcem na gładkie puree. Masło roztop w mikrofalówce lub na kuchence, ostudź do temperatury pokojowej.
W głębokim naczyniu połącz 3 kurze jaja i cukier.
Ubijaj mieszankę trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
Do uzyskanej mieszanki dodaj puree bananowe.
Wlej do ciasta roztopione masło, wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i mielony cynamon. Wymieszaj składniki.
W 2 turach wsypuj do ciasta mieszankę mąki, za każdym razem mieszając składniki trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
W rezultacie powinno powstać gładkie ciasto bez grudek, o konsystencji przypominającej ciasto na naleśniki.
Rozgrzej gofrownicę do temperatury 180 stopni. Za pomocą silikonowego pędzelka kuchennego posmaruj płyty multipekara olejem rafinowanym. Wyłóż na płyty po 2-3 łyżki stołowe gotowego ciasta.
Zamknij multi-piekarnik, piecz wyroby przez 3-4 minuty do złotego odcienia.
Gotowe wafle bananowe układaj na kratce osobno jeden od drugiego, aby się nie zdeformowały w procesie chłodzenia. Po ostygnięciu wyłóż wafle z bananów na wspólny talerz lub podawaj je porcjami.
Świetnym dodatkiem będzie sos czekoladowy lub jagodowy, syrop klonowy, dżem owocowy lub miód.
Podawaj aromatyczne gofry ze świeżymi jagodami, owocami lub lodami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku