MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Ciasto kruche z morelami: delikatna rozkosz

Дана

@danakire

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Ciasto kruche z morelami: delikatna rozkosz

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Wypieki z truskawkami

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj przepis na sypki placek z morelami, gdzie delikatne, kruche ciasto idealnie komponuje się z soczystymi, świeżymi owocami. Sekret sukcesu tego placka tkwi w dobrym maśle, które nadaje mu wyrafinowany smak i przyjemny aromat. Zanurz się w świat domowych wypieków, wypełniony ciepłem i przytulnością!

абрикосыВыпечкапирогипесочное тестолетние рецептыпирог с абрикосами

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Mąka - 320 g

2.

Masło - 180 g

3.

Cukier - 200 g

4.

Proszek do pieczenia - 4 łyżeczka

5.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Dla nadzienia:

1.

Morele - 7 szt.

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

152г

🍚

69%

Węglowodany

437г

🥩

6%

Białko

40г

🔥

3278

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto. Masło pokrojone w kostkę przełóż do żaroodpornej miski i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. Następnie dodaj cukier i dokładnie rozetrzyj łyżką, aby powstała jednolita, kremowa masa.

Przygotuj składniki na ciasto. Masło pokrojone w kostkę przełóż do żaroodpornej miski i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. Następnie dodaj cukier i dokładnie rozetrzyj łyżką, aby powstała jednolita, kremowa masa.
2

Krok 2

Piecz sypki placek z morelami przez około 30 minut w umiarkowanej temperaturze, aż lekko się zarumieni. Przed wyjęciem z formy pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, aby placek lepiej trzymał formę.

Piecz sypki placek z morelami przez około 30 minut w umiarkowanej temperaturze, aż lekko się zarumieni. Przed wyjęciem z formy pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, aby placek lepiej trzymał formę.

Dla ciasta:

1

Krok 1

Mąkę na ciasto przesiej do oddzielnej miski przez sito, aby ją napowietrzyć. Dodaj pozostały zwykły cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łopatką kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę na ciasto przesiej do oddzielnej miski przez sito, aby ją napowietrzyć. Dodaj pozostały zwykły cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łopatką kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji.
2

Krok 2

Do mieszanki mąki dodaj miękkie masło. Rozetrzyj palcami do uzyskania drobnych okruchów, starając się nie przegrzać masła. Dwie trzecie powstałych okruchów przesyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

Do mieszanki mąki dodaj miękkie masło. Rozetrzyj palcami do uzyskania drobnych okruchów, starając się nie przegrzać masła. Dwie trzecie powstałych okruchów przesyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

Dla nadzienia:

1

Krok 1

Umyj dokładnie morele i osusz, następnie podziel na połówki, usuwając pestki. Miąższ pokrój w drobną kostkę i włóż do oddzielnej miski. Posyp 70 g cukru i odstaw do momentu użycia, aby morele puściły sok.

Umyj dokładnie morele i osusz, następnie podziel na połówki, usuwając pestki. Miąższ pokrój w drobną kostkę i włóż do oddzielnej miski. Posyp 70 g cukru i odstaw do momentu użycia, aby morele puściły sok.
2

Krok 2

Na wierzchu równomiernie rozprowadź drobno pokrojone morele w cukrze, zapewniając równomierne pokrycie. Przykryj wszystko pozostałą kruszonką i delikatnie wyrównaj ją silikonową szpatułką, tworząc piękną warstwę wierzchnią.

Na wierzchu równomiernie rozprowadź drobno pokrojone morele w cukrze, zapewniając równomierne pokrycie. Przykryj wszystko pozostałą kruszonką i delikatnie wyrównaj ją silikonową szpatułką, tworząc piękną warstwę wierzchnią.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Panettone według włoskiej receptury: Powietrzny cud o aromacie pomarańczy

Эмилия

2233

Kcal

47

Białko

78

Tłuszcz

336

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone