@danakire
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
6
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj prosty sposób, aby sprawić radość bliskim pysznym ciastem, nie spędzając godzin w kuchni! To szybkie ciasto z mięsem (lub dowolnym innym nadzieniem według Twojego gustu) będzie doskonałym rozwiązaniem na weekend, kiedy chcesz poświęcić więcej czasu rodzinie i odpoczynkowi.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Mąka - 2.3 szklanka
Olej roślinny - ½ szklanka
jajko - 2 szt.
Sól - ½ łyżeczka
Cukier - ½ łyżka
mleko - 1 szklanka
Drożdże - ½ łyżeczka
Cebula cebulowa - ½ szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Czosnek w proszku - do smaku
Mięso mielone - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
133г
🍚
Węglowodany
468г
🥩
Białko
121г
🔥
Kcal
Udekoruj i zabezpiecz swoje ciasto: przykryj ciasto kratką z ciasta, usuń nadmiar i dokładnie zaciśnij brzegi widelcem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złoty kolor. Z resztek ciasta można uformować zabawne figurki i piec razem z ciastem. Pozostaw ciasto do odpoczęcia w cieple przez około 15 minut.
Ostatni szlif: włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż farsz będzie gotowy, około 30 minut. Ciesz się aromatem i smakiem domowego wypieku!
Wprowadź życie w ciasto: ubij jajko z mlekiem, dodaj olej roślinny, szczyptę soli i cukru. Stopniowo dodawaj mąkę i drożdże, aby zagnieść elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Eksperymentuj z ilością mąki, aby uzyskać idealną konsystencję.
Przekształć ciasto za pomocą kratki: rozwałkuj drugi płat ciasta i zrób na nim kratkę specjalnym wałkiem lub nożem.
Stwórz kulinarne arcydzieło: podziel ciasto na pół. Rozwałkuj jedną część na prostokąt i starannie obetnij brzegi. Przenieś na natłuszczoną blachę. Wyłóż cienką warstwą farsz z mięsa mielonego, nie dochodząc do brzegów. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Z wierzchu posyp posiekaną cebulą.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku