MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Aromatyczny żurawinowy keks: rozgrzewający smak zimy w każdym kawałku

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Aromatyczny żurawinowy keks: rozgrzewający smak zimy w każdym kawałku

Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

8

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Babeczki

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pozwól sobie zanurzyć się w rozkoszy wyśmienitego ciasta żurawinowego, które stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych bab wielkanocnych. Jego wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat zapewnią ci przytulność i dobry nastrój o każdej porze roku, przypominając o ciepłych domowych wieczorach.

кексдесертыклюкваВыпечкаПолдник

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Mąka - 1.5 szklanka

2.

Jogurt - 200 ml

3.

Cukier - 1 szklanka

4.

Jajka - 3 szt.

5.

Pomarańczowy - 1 szt.

6.

Olej roślinny - ½ szklanka

7.

Żurawina - 1.3 szklanka

8.

Proszek do pieczenia - 2 łyżeczka

9.

Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

10.

Sól - 1 szczypta

11.

Cukier puder - 1 szklanka

12.

Krem 9% - 2 łyżka

13.

mleko - 3 łyżka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

14%

Tłuszcz

112г

🍚

79%

Węglowodany

640г

🥩

7%

Białko

56г

🔥

3729

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 160 °C, przygotowując formę na ciasto, wyłóż ją papierem do pieczenia tak, aby krawędzie papieru wystawały poza ścianki formy. To pozwoli łatwo wyjąć gotowe ciasto.

2

Krok 2

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, aby wzbogacić mieszankę powietrzem i uniknąć grudek. Z pomarańczy zetrzyj skórkę, używając drobnej tarki, i wyciśnij sok, wypełniając kuchnię cytrusowym aromatem.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, aby wzbogacić mieszankę powietrzem i uniknąć grudek. Z pomarańczy zetrzyj skórkę, używając drobnej tarki, i wyciśnij sok, wypełniając kuchnię cytrusowym aromatem.
3

Krok 3

W dużej misce połącz jogurt, jajka, cukier, skórkę pomarańczową, olej roślinny i ekstrakt waniliowy, tworząc podstawę delikatnego ciasta. Dodaj szklankę żurawiny, delikatnie wymieszaj, aby jagody równomiernie się rozłożyły. Wsyp mieszankę mąki, szybko zagnieć ciasto i ostrożnie przełóż je do formy. Na wierzchu ułóż pozostałą żurawinę.

W dużej misce połącz jogurt, jajka, cukier, skórkę pomarańczową, olej roślinny i ekstrakt waniliowy, tworząc podstawę delikatnego ciasta. Dodaj szklankę żurawiny, delikatnie wymieszaj, aby jagody równomiernie się rozłożyły. Wsyp mieszankę mąki, szybko zagnieć ciasto i ostrożnie przełóż je do formy. Na wierzchu ułóż pozostałą żurawinę.
4

Krok 4

Umieść formę w nagrzanym piekarniku i piecz przez 45-55 minut. Aby sprawdzić gotowość ciasta, wbij w nie wykałaczkę: jeśli wyjdzie sucha, to ciasto jest gotowe.

5

Krok 5

Pozwól upieczonemu ciastu odpocząć, delikatnie wyjmując je z formy za krawędzie papieru do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

6

Krok 6

Przygotuj lukier, mieszając cukier puder ze śmietaną, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Polej nim ostudzone ciasto, aby nadać mu elegancki wygląd.

Przygotuj lukier, mieszając cukier puder ze śmietaną, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Polej nim ostudzone ciasto, aby nadać mu elegancki wygląd.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Pomarańczowe ciasteczka z pęknięciami

Дарина Сіліна

2781

Kcal

37

Białko

90

Tłuszcz

466

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone