Dodaj do planów
Czas gotowania
15 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jasne, pachnące, smaczne i zdrowe na śniadanie! Kasza manna z marchewką okazuje się nie tylko pięknym pomarańczowym kolorem, ale także bogatym smakiem. To zasługa marchewki podsmażonej z cukrem trzcinowym. Taka owsianka przypadnie do gustu nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Kasza manna - 4 łyżka
brązowy cukier - 2 łyżka
Marchewka - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
77г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
Jak gotować semolinę z marchewką? Przygotuj produkty. Weź słodką, soczystą marchewkę, wystarczą dwa małe kawałki. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast brązowego cukru możesz użyć zwykłego białego cukru. Szczególnie lubię trzcinę - dzięki niej owsianka nabiera nut karmelowych. Taką owsiankę można też ugotować na wodzie – będzie to wersja chuda, dopiero wtedy na oleju podsmażymy marchewkę.
Marchew dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie obierz i odetnij końcówki. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Rondelek z grubym dnem postaw na małym ogniu – w ten sposób owsianka na pewno się nie przypali. Rozpuść w nim kawałek masła. Włóż startą marchewkę do oleju. Wsyp cukier, zwykły lub brązowy. Smaż marchewki, mieszając przez kilka minut, aż będą miękkie.
Następnie wlej mleko do marchewek. Poczekaj, aż się zagotuje. Wlać semolinę do mleka cienką strużką, aktywnie mieszając owsiankę łyżką, aby nie powstały grudki. Dostosuj ilość semoliny w zależności od tego, czy chcesz owsiankę płynną, czy gęstą. W moich proporcjach owsianka jest gęsta.
Gotuj owsiankę na małym ogniu przez 3-4 minuty. Zgęstnieje i zacznie się „puchnąć” – uważaj, żeby się nie poparzyć. Na koniec dodałam małą szczyptę soli dla zrównoważenia słodkiego smaku owsianki.
Kasza manna z marchewką jest gotowa, rozłóż ją na talerzach. Smażymy na maśle i podajemy. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku