Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nie bez powodu tę mieszankę z ziemniakami nazywa się „zespołem”: tak naprawdę łączy w sobie ogromną liczbę produktów - mięso i kiełbasy, warzywa i marynaty. I muszę przyznać, że w rezultacie mamy zupę o bardzo oryginalnym smaku, która robi przyjemne wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Najbardziej nieoczekiwanym składnikiem mieszanki z ziemniakami jest być może słodka papryka. Uważamy, że jego zastosowanie jest jak najbardziej uzasadnione: nadaje zupie wyjątkowej, pikantnej nuty i bardzo delikatnie podkreśla charakterystyczny kwaśny smak potrawy.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Bulion warzywny - 4 l
Pulpa wołowa - 400 g
Ziemniak - 400 g
Słodka papryka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 2 szt.
Solone ogórki - 2 szt.
Oliwki - 70 g
kapary - 30 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka
Czosnek - 3 ząbek
koncentrat pomidorowy - 3 łyżka
Liść laurowy - 1 szt.
Cytryna do podania - do smaku
Sól, mielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
101г
🍚
Węglowodany
204г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na mieszankę z ziemniakami. Wołowinę, boczek, kiełbasę i mostek pokroić w paski. Słodką paprykę, usuwając nasiona i błony, pokroić w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.
Ziemniaki i marchewkę na solankę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obierz pikle i jeśli owoce są duże, usuń nasiona. Miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek i smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać wszystkie przygotowane warzywa oprócz ziemniaków i ogórków, następnie mieszając smażyć do zrumienienia.
Obierz i posiekaj czosnek. Dodajemy do garnka z warzywami i smażymy 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, dodać trochę soli i pieprzu i smażyć 5 minut.
Powstałą smażonkę włóż do rondla i zalej bulionem. Zagotować, dodać mięso, wędliny i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki z piklami, oliwkami i kaparami. Sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem na każdy talerz solanki dodaj plasterek cytryny.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku