MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Solianka z ziemniakami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Solianka z ziemniakami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

1 godz. 15 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nie bez powodu tę mieszankę z ziemniakami nazywa się „zespołem”: tak naprawdę łączy w sobie ogromną liczbę produktów - mięso i kiełbasy, warzywa i marynaty. I muszę przyznać, że w rezultacie mamy zupę o bardzo oryginalnym smaku, która robi przyjemne wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Najbardziej nieoczekiwanym składnikiem mieszanki z ziemniakami jest być może słodka papryka. Uważamy, że jego zastosowanie jest jak najbardziej uzasadnione: nadaje zupie wyjątkowej, pikantnej nuty i bardzo delikatnie podkreśla charakterystyczny kwaśny smak potrawy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Bulion warzywny - 4 l

2.

Pulpa wołowa - 400 g

3.

Ziemniak - 400 g

4.

Słodka papryka - 1 szt.

5.

Cebula - 1 szt.

6.

Marchewka - 2 szt.

7.

Solone ogórki - 2 szt.

8.

Oliwki - 70 g

9.

kapary - 30 g

10.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

11.

Czosnek - 3 ząbek

12.

koncentrat pomidorowy - 3 łyżka

13.

Liść laurowy - 1 szt.

14.

Cytryna do podania - do smaku

15.

Sól, mielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

24%

Tłuszcz

101г

🍚

49%

Węglowodany

204г

🥩

27%

Białko

115г

🔥

2225

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na mieszankę z ziemniakami. Wołowinę, boczek, kiełbasę i mostek pokroić w paski. Słodką paprykę, usuwając nasiona i błony, pokroić w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.

2

Krok 2

Ziemniaki i marchewkę na solankę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obierz pikle i jeśli owoce są duże, usuń nasiona. Miąższ pokroić w kostkę.

3

Krok 3

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek i smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać wszystkie przygotowane warzywa oprócz ziemniaków i ogórków, następnie mieszając smażyć do zrumienienia.

4

Krok 4

Obierz i posiekaj czosnek. Dodajemy do garnka z warzywami i smażymy 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, dodać trochę soli i pieprzu i smażyć 5 minut.

5

Krok 5

Powstałą smażonkę włóż do rondla i zalej bulionem. Zagotować, dodać mięso, wędliny i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut.

6

Krok 6

Dodajemy pokrojone ziemniaki z piklami, oliwkami i kaparami. Sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem na każdy talerz solanki dodaj plasterek cytryny.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone