MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciastka francuskie z truskawkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciastka francuskie z truskawkami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto francuskie z truskawkami to świetny pomysł na podwieczorek na daczy: nie trzeba męczyć się z ciastem (przepis wykorzystuje gotowe), a jagody do nadzienia można zebrać bezpośrednio z ogrodu. Te ostatnie są szczególnie przyjemne, bo „własne” nie dorównują importowanym ani w smaku, ani w aromacie. A pod względem kosztów materiałowych truskawki wiejskie są również bardzo opłacalne! Nawiasem mówiąc, ten przepis naprawdę spodoba się tym, którzy uważają, że nie nadaje się on do obróbki cieplnej, ponieważ w tym przypadku traci się lwią część smaku jagód. Tutaj pieczone ciasta francuskie wypełnione są świeżymi truskawkami, dzięki czemu doznania kulinarne tego przysmaku będą jak najpełniejsze.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Mrożone ciasto francuskie bez drożdży - 500 g

2.

Truskawka - 500 g

3.

Żółtka - 2 szt.

4.

Miód lub syrop - 100 g

5.

rozmaryn - 2 pęczek

6.

Ziarna czarnego pieprzu - 4 szt.

7.

Piment - 4 szt.

8.

Cukier puder - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

17%

Tłuszcz

149г

🍚

73%

Węglowodany

642г

🥩

10%

Białko

91г

🔥

4022

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Przede wszystkim rozmrozić ciasto francuskie. Aby to zrobić, najpierw umieść go w lodówce, aby zmiękł. Następnie ułożyć w jednej warstwie na blacie: ciasto powinno ogrzać się do temperatury pokojowej.

2

Krok 2

Ciasto na ptysie truskawkowe lekko rozwałkowujemy, wałkiem w jedną stronę, w przeciwnym razie warstwy będą się zapadać i bułki nie wyjdą tak puszyste, jakbyśmy sobie tego życzyli.

3

Krok 3

Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty. Wytnij środek połowy, aby utworzyć „ramki”. Całe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkami.

4

Krok 4

Umieść „ramki” na wierzchu kwadratów ciasta. Posmaruj pozostałymi żółtkami. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piec spód ciasta francuskiego – „koszyki” – przez około piętnaście minut (do złotego koloru).

5

Krok 5

Przygotuj nadzienie z ciasta francuskiego. Do rondelka włóż miód, dodaj gałązki rozmarynu i oba rodzaje ziaren pieprzu. Doprowadź prawie do wrzenia. Następnie wyłącz i pozostaw na 15 minut. Przecedź przez drobne sito.

6

Krok 6

Umyj truskawki i dobrze osusz. Pokrój w kostkę i włóż do miski. Dolać aromatyczny miód i wymieszać. Nadzienie truskawkowe dzielimy na ciasta francuskie i posypujemy cukrem pudrem. Można ozdobić pięknymi truskawkami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone