Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto francuskie z truskawkami to świetny pomysł na podwieczorek na daczy: nie trzeba męczyć się z ciastem (przepis wykorzystuje gotowe), a jagody do nadzienia można zebrać bezpośrednio z ogrodu. Te ostatnie są szczególnie przyjemne, bo „własne” nie dorównują importowanym ani w smaku, ani w aromacie. A pod względem kosztów materiałowych truskawki wiejskie są również bardzo opłacalne! Nawiasem mówiąc, ten przepis naprawdę spodoba się tym, którzy uważają, że nie nadaje się on do obróbki cieplnej, ponieważ w tym przypadku traci się lwią część smaku jagód. Tutaj pieczone ciasta francuskie wypełnione są świeżymi truskawkami, dzięki czemu doznania kulinarne tego przysmaku będą jak najpełniejsze.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Mrożone ciasto francuskie bez drożdży - 500 g
Truskawka - 500 g
Żółtka - 2 szt.
Miód lub syrop - 100 g
rozmaryn - 2 pęczek
Ziarna czarnego pieprzu - 4 szt.
Piment - 4 szt.
Cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
149г
🍚
Węglowodany
642г
🥩
Białko
91г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki. Przede wszystkim rozmrozić ciasto francuskie. Aby to zrobić, najpierw umieść go w lodówce, aby zmiękł. Następnie ułożyć w jednej warstwie na blacie: ciasto powinno ogrzać się do temperatury pokojowej.
Ciasto na ptysie truskawkowe lekko rozwałkowujemy, wałkiem w jedną stronę, w przeciwnym razie warstwy będą się zapadać i bułki nie wyjdą tak puszyste, jakbyśmy sobie tego życzyli.
Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty. Wytnij środek połowy, aby utworzyć „ramki”. Całe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkami.
Umieść „ramki” na wierzchu kwadratów ciasta. Posmaruj pozostałymi żółtkami. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piec spód ciasta francuskiego – „koszyki” – przez około piętnaście minut (do złotego koloru).
Przygotuj nadzienie z ciasta francuskiego. Do rondelka włóż miód, dodaj gałązki rozmarynu i oba rodzaje ziaren pieprzu. Doprowadź prawie do wrzenia. Następnie wyłącz i pozostaw na 15 minut. Przecedź przez drobne sito.
Umyj truskawki i dobrze osusz. Pokrój w kostkę i włóż do miski. Dolać aromatyczny miód i wymieszać. Nadzienie truskawkowe dzielimy na ciasta francuskie i posypujemy cukrem pudrem. Można ozdobić pięknymi truskawkami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku