MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Gruzińskie pierogi chinkali

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Gruzińskie pierogi chinkali

Dodaj do planów


Czas przygotowania

40 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gruzińskie kveri pierogi zawsze przyrządza się z serem: to ich główna cecha. Kolejnym pytaniem jest, jakiego użyć. Najczęściej do nadzienia kveri dodaje się wyłącznie młode suluguni, jednak autorzy tego przepisu postanowili urozmaicić go dodatkiem sera imereckiego. Pod każdym innym względem nie zauważysz dużej różnicy w stosunku do naszych rodzimych pierogów. Ciasto jest zwyczajne, przaśne. W ten sam sposób dzieli się go na porcje i rozwałkuje na cienkie placuszki, które następnie napełnia się, formuje knedle i gotuje w osolonej wodzie. Spróbuj: na pewno przypadnie Ci do gustu gruzińskie kveri!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Ser Sulguni - 600 g

2.

Ser Imereti - 400 g

3.

Białko jaja na twardo - 2 szt.

4.

Masło - 20 g

5.

Mąka - 20 g

6.

Mąka - 1 kg

7.

Sól - 20 g

8.

Woda - 500 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

257г

🍚

53%

Węglowodany

684г

🥩

26%

Białko

339г

🔥

6377

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Najpierw zagniatamy ciasto na pierogi gruzińskie. Aby to zrobić, przesiej mąkę i sól do dużej, szerokiej miski. Zrób dobrze ukształtowane wgłębienie na środku szkiełka.

2

Krok 2

Stopniowo wlewaj ciepłą wodę pitną, ciągle mieszając mieszaninę rękami. Ciasto dokładnie zagniatamy (co najmniej 10 minut). Powinno okazać się fajne, ale elastyczne.

3

Krok 3

Ciasto na kluski zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Gdy „odpoczywa” zacznij przygotowywać farsz do pierogów.

4

Krok 4

Zetrzyj sery Suluguni i Imeretian do jednej dużej miski na grubej tarce. Dodać białka, roztopione masło i mąkę. Dokładnie wymieszać.

5

Krok 5

Ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Odrywamy kawałek o masie ok. 40 g i wałkujemy na cienki placek. Na środku umieść 40 g masy serowej. Połącz krawędzie i zaciśnij. Z pozostałego ciasta przygotuj także kveri.

6

Krok 6

W dużym rondlu zagotuj wodę. Dodaj trochę soli. Zanurzaj w nim kluski porcjami i gotuj przez 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone