Dodaj do planów
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gruzińskie kveri pierogi zawsze przyrządza się z serem: to ich główna cecha. Kolejnym pytaniem jest, jakiego użyć. Najczęściej do nadzienia kveri dodaje się wyłącznie młode suluguni, jednak autorzy tego przepisu postanowili urozmaicić go dodatkiem sera imereckiego. Pod każdym innym względem nie zauważysz dużej różnicy w stosunku do naszych rodzimych pierogów. Ciasto jest zwyczajne, przaśne. W ten sam sposób dzieli się go na porcje i rozwałkuje na cienkie placuszki, które następnie napełnia się, formuje knedle i gotuje w osolonej wodzie. Spróbuj: na pewno przypadnie Ci do gustu gruzińskie kveri!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Ser Sulguni - 600 g
Ser Imereti - 400 g
Białko jaja na twardo - 2 szt.
Masło - 20 g
Mąka - 20 g
Mąka - 1 kg
Sól - 20 g
Woda - 500 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
257г
🍚
Węglowodany
684г
🥩
Białko
339г
🔥
Kcal
Najpierw zagniatamy ciasto na pierogi gruzińskie. Aby to zrobić, przesiej mąkę i sól do dużej, szerokiej miski. Zrób dobrze ukształtowane wgłębienie na środku szkiełka.
Stopniowo wlewaj ciepłą wodę pitną, ciągle mieszając mieszaninę rękami. Ciasto dokładnie zagniatamy (co najmniej 10 minut). Powinno okazać się fajne, ale elastyczne.
Ciasto na kluski zawiń w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Gdy „odpoczywa” zacznij przygotowywać farsz do pierogów.
Zetrzyj sery Suluguni i Imeretian do jednej dużej miski na grubej tarce. Dodać białka, roztopione masło i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Odrywamy kawałek o masie ok. 40 g i wałkujemy na cienki placek. Na środku umieść 40 g masy serowej. Połącz krawędzie i zaciśnij. Z pozostałego ciasta przygotuj także kveri.
W dużym rondlu zagotuj wodę. Dodaj trochę soli. Zanurzaj w nim kluski porcjami i gotuj przez 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku