PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Satsivi z kurczakiem uważane jest za starszą wersję przygotowania tego dania niż z indykiem, chociaż w Gruzji, jej ojczyźnie, preferowana jest ta druga opcja. Trzeba jednak zgodzić się z tym, że pierwszy ptak jest nam znacznie droższy i bliższy, dlatego proponujemy z nim przepis. Należy pamiętać, że satsivi nie jest daniem głównym, ale przystawką, i to zazwyczaj zimną. I oczywiście bez śmietany w sosie: tylko posiekane orzechy włoskie i bulion. Postępuj dokładnie według instrukcji przepisu, a wtedy kurczak satsivi z pewnością podbije serca Twoich bliskich i gości w domu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Kurczak (1 sztuka) - 1.3 kg
Masło 82,5% - 50 g
Sól - do smaku
Łuskane orzechy włoskie - 350 g
Cebula - 2 szt.
Zmielone goździki - 1 g
Utskho-suneli - 1 łyżeczka
Kolendra - 4 pęczek
Czosnek - 4 ząbek
Sól, mielony ostry czerwony pieprz - do smaku
Nasiona granatu - do smaku
Szafran Imereti - 1 łyżeczka
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
454г
🍚
Węglowodany
79г
🥩
Białko
272г
🔥
Kcal
Odetnij nadmiar tłuszczu z kurczaka. Wrzucamy do dużego rondla, zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryła ptaka, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Ostrożnie połóż kurczaka na talerzu. Bulion przecedzić przez drobne sito. Pozwól kurczakowi lekko ostygnąć, a następnie przenieś go na głęboką blachę wyłożoną folią spożywczą.
Rozpuść masło (20 g) i posmaruj nim tuszę za pomocą pędzla. Doprawić solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut. Okresowo obracaj kurczaka i smaruj wytopionym tłuszczem.
Aby przygotować sos satsivi, obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni na małym ogniu rozgrzej pozostałe masło i mieszając podsmaż na nim cebulę. Cebula powinna stać się miękka, ale praktycznie niezmieniona w kolorze. Do garnka wlać około 1 litra bulionu. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty.
Obrane orzechy włoskie zmiel na sos satsivi w blenderze. Dodać utskho-suneli, szafran imeretyński, kolendrę, goździki, sól i mielony czerwony pieprz. Dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszaninę wlać na patelnię z cebulą i bulionem. Mieszamy łyżką cedzakową, powinniśmy otrzymać sos o konsystencji gęstej śmietany. Gotuj sos satsivi przez 15 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Ugotowanego kurczaka oddzielamy od skóry i kości, następnie kroimy na kawałki. Włóż je do gorącego sosu orzechowego i gotuj przez 1 minutę.
Umyj gałązki kolendry i drobno posiekaj. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj czosnek i kolendrę do satsivi wraz z kolendrą. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Pozostaw kurczaka satsivi do całkowitego ostygnięcia, przełóż go na talerz i włóż do lodówki. Przed podaniem posyp przystawkę pestkami granatu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku