Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Do klasycznego kurabye, które w naszym kraju często nazywane jest „Baku” (choć oficjalnie w produkcji „według GOST” nazywało się „kuraby perskie”), potrzebne są najprostsze produkty. Bez proszku do pieczenia i sody, bez wanilii – klasyczne kurabiye powinno mieć delikatny maślany aromat, a nawet kropla nadzienia owocowego nie powinna go przytłaczać.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Mąka - 350 g
Masło 82,5% - 215 g
Cukier brązowy lub cukier puder - 90 g
Białko jaja na twardo - 25 g
Dżem lub dżem do dekoracji - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
181г
🍚
Węglowodany
364г
🥩
Białko
46г
🔥
Kcal
Godzinę lub dwie wcześniej wyjmij masło z lodówki - pozwól mu stać się całkowicie miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 175–180°C. Blachę do pieczenia (lub dwie, jeśli masz dużo ciasta) wyłóż papierem do pieczenia lub blachą silikonową.
Odmierz na wadze wszystkie składniki: mąkę, cukier lub proszek, białko.
Doprowadzić masło do bardziej jednorodnego i puszystego stanu pocierając je szpatułką lub ubijając.
Masło połączyć z cukrem lub proszkiem, wymieszać na gładką masę.
Dodać białko, wymieszać. Przed wymieszaniem białka można wymieszać widelcem, aby były bardziej płynne. Dodać mąkę, ponownie wymieszać.
Ciasto włóż do rękawa cukierniczego i ułóż ciasteczka na przygotowanych blachach w odległości 1,5–2 cm od siebie.
Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie na dżem.
Za pomocą dwóch łyżeczek, zwilżonych w gorącej wodzie, nałóż konfiturę do ciastek (można też użyć najmniejszego rękawa cukierniczego lub zrobić „funtek” z papieru do pieczenia, włożyć do niego konfiturę, odciąć końcówkę i wycisnąć konfiturę z tego). W niektórych przepisach ten krok jest wykonywany po upieczeniu. Piecz ciasteczka, aż będą złocistobrązowe i ostudzone.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku