PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
35 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Spaghetti z koktajlem morskim w sosie pomidorowym to przepis sporządzony z prostych składników, które można znaleźć w niemal każdym sklepie, z doskonałym skutkiem. Spaghetti dobrze komponuje się z koktajlem z owoców morza i sosem pomidorowym z puszki pomidorów we własnym soku. Do tego dania można użyć także innego makaronu, np. tagliatelle. Pamiętaj, aby zaplanować czas gotowania makaronu i spuścić wodę na minutę przed czasem gotowania podanym na opakowaniu – dzięki temu makaron wchłonie część sosu i nie będzie się rozgotowywał w końcowej fazie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Spaghetti - 450 g
Mrożony koktajl morski - 500 g
Pomidory we własnym soku - 800 g
Marchewka - 1 szt.
Cebula cebulowa - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Rafinowany olej roślinny - 2 łyżka
Mąka pszenna - 2 łyżka
Mielona słodka papryka - 1 łyżka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Mikrogreeny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
63г
🍚
Węglowodany
460г
🥩
Białko
90г
🔥
Kcal
Koktajl z owoców morza rozmroź wcześniej, umieszczając go (bez opakowania) na durszlaku w misce. Przykryj folią i włóż do lodówki. Rozmrozi się za około pół dnia. Nie wylewaj płynu, który wypłynął do miski; będzie Ci potrzebny.
Zmiażdż, obierz i drobno posiekaj czosnek. Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę i marchewkę.
Rozgrzej olej roślinny w głębokim rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, marchewkę i czosnek, doprawiamy odrobiną soli i smażymy często mieszając przez 10 minut. Posypać mąką i smażyć kolejne 2 minuty, mieszając. Posypać papryką i wymieszać.
Natychmiast wlej sok z pomidorów do rondla. W słoiku z pomidorami umieść blender zanurzeniowy, zmiksuj pomidory i dodaj puree do rondla. Zalać wodą z rozmrożonych owoców morza. Dodać sól i pieprz, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Na pobliskim palniku jednocześnie ugotuj spaghetti w dużej ilości energicznie wrzącej, osolonej wody. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie dłużej niż 1 minutę.
Owoce morza włóż do rondla i wymieszaj. Po 1 minucie dodać spaghetti i wymieszać. Gotuj przez kolejną 1 minutę. Włóż makaron i sos do głębokich misek, udekoruj mikrogreenami i natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku