MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Chlebek z serem i szynką w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Chlebek z serem i szynką w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Lawasz z serem i szynką w piekarniku bardzo przypomina wytrawny placek w formie bułki lub dużego bajgla, który będzie świetnie prezentował się na każdym stole. Ten cienki ormiański lawasz zapiekany z bogatym nadzieniem, do którego potrzebne będą ser, salami, szynka i papryka, może być podany zarówno jako obfite śniadanie przed pracą lub szkołą, jak i jako przekąska na świąteczny obiad. Świetnie sprawdzi się także w biurze przy filiżance kawy. A technologia jego przygotowania jest prostsza, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Przekonasz się o tym, przeglądając przepis krok po kroku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Cienki lawasz tandoori - 1 szt.

2.

Salami - 100 g

3.

szynka - 200 g

4.

ser Mozzarella - 100 g

5.

Ser półtwardy - 50 g

6.

Słodka papryka 4 pory roku w plasterkach - 1 szt.

7.

Masło 82,5% - 30 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

58%

Tłuszcz

163г

🍚

11%

Węglowodany

30г

🥩

32%

Białko

89г

🔥

1944

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Chleb pita pokroić w prostokąty o wymiarach 15 x 20 cm. Lekko posmarować je z obu stron roztopionym masłem i ułożyć na okrągłej patelni, nakładając się na siebie tak, aby połowa każdego kawałka wystawała poza brzegi. Zostaw trochę miejsca na środku, aby utworzyć kształt pączka.

2

Krok 2

Szynkę i salami pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na chlebie pita w jednej lub dwóch warstwach.

3

Krok 3

Usuń nasiona i błony z papryki i pokrój ją w bardzo cienkie plasterki. Rozłóż paprykę na salami i szynce. Jeśli masz ochotę na pikantną kanapkę, możesz dodać także posiekane chili.

4

Krok 4

Na papryce ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Można na nim położyć cienkie plasterki masła.

5

Krok 5

Owiń luźne końce chleba pita nad nadzieniem i wsuń je pod spód, tak aby całe nadzienie było przykryte. Zetrzyj ser i posyp nim bajgiel. Przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10–12 minut. Zdjąć folię i pozostawić naczynie w piekarniku na kolejne 3-4 minuty, aby ser się zarumienił. Podawaj bajgiel pita na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone