Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś szybkiego curry z soczewicy, ten przepis jest dla Ciebie. Curry to bardzo popularne danie wegetariańskie w Indiach, gdzie jest przygotowywane na całym świecie. Oprócz głównego składnika (soczewicy) zawiera także główną przyprawę – curry, dzięki któremu ten specjał zyskał swoją nazwę. Ogólnie rzecz biorąc, przepis na curry jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Pół godziny gotowania i rodzinny obiad lub kolacja gotowa. Curry z soczewicy możesz podawać z podpłomykami, posypanymi ulubionymi ziołami.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Soczewica żółta/pomarańczowa - 400 g
Mleko kokosowe Niebieski Smok - 400 g
Cebula cebulowa - 1 szt.
Ożywić - 13 g
Czosnek - 2 ząbek
Puree pomidorowe - 3 łyżka
Rafinowany olej roślinny - 17 g
Nasiona Ziry - 1 łyżeczka
Nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
Curry - 1 łyżeczka
Sól - 10 g
Zieleń - 30 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
86г
🍚
Węglowodany
287г
🥩
Białko
115г
🔥
Kcal
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w bardzo małą kostkę.
Imbir obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie pokrój je wzdłuż na paski i na koniec w poprzek w bardzo drobną kostkę. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju, dodaj kminek i nasiona gorczycy, smaż przez 1 minutę, mieszając.
Na patelnię dodaj cebulę, imbir i czosnek. Gotuj, często mieszając, aż cebula będzie miękka (podgrzej na średnim ogniu), około 3 minuty.
Do mieszanki warzywnej dodać curry i wymieszać. Po 15 sek. dodać przecier pomidorowy; gotować, mieszając, 1 minutę. Odcedź prawie całą wodę z soczewicy, włóż soczewicę wraz z pozostałą wodą do garnka. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 4-5 minut.
Wlać mleko kokosowe, dodać sól i dokładnie wymieszać. Gotuj na dużym ogniu, aż soczewica będzie miękka, około 7 minut. Posypać ziołami i podawać z ryżem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku