MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kiszone ogórki chrupiące na zimę

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kiszone ogórki chrupiące na zimę

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Marynowane chrupiące ogórki na zimę to wspaniała przekąska poza sezonem, ale w chłodne dni szczególnie przydają się na stole. Co ważne, ogórki przygotowane w słoikach według tego przepisu na długo zachowują witaminy, przede wszystkim witaminę C, która jest istotna podczas przeziębień. Łatwo jest zamknąć ogórki. A najtrudniejszą rzeczą w marynowaniu jest sama marynata. Trzeba tak obliczyć jego ilość, aby wystarczyła dla wszystkich banków. Ale spójrzmy na sytuację: jedna porcja to za mało, przygotuj więcej. Nawiasem mówiąc, wielkość ogórków ma również znaczenie w tej kwestii.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Ogórek - 2 kg

2.

Czosnek - 5 ząbek

3.

Zieloni (koperek i pietruszka) - 8 pęczek

4.

Ziarna czarnego pieprzu - 6 szt.

5.

Goździk - 5 szt.

6.

Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 5 szt.

7.

Liść laurowy - 2 szt.

8.

Woda - 1.5 l

9.

Ocet jabłkowy 6% - 6 łyżka

10.

Cukier - 6 łyżka

11.

Sól - 3 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

12%

Tłuszcz

70г

🍚

72%

Węglowodany

415г

🥩

16%

Białko

89г

🔥

2665

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ogórki. Dokładnie opłucz je pod zimną wodą lub zostaw na chwilę w misce z wodą. Osuszyć, odciąć końcówki ogórków - odciąć około 1 cm z każdej krawędzi.

2

Krok 2

Przygotuj marynatę. W dużym rondlu wymieszaj wodę, ocet, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-7 minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw marynatę do ostygnięcia.

3

Krok 3

Przygotuj słoiki. Dokładnie umyj je gorącą wodą z dodatkiem sody i osusz. Obierz czosnek i cebulę i umieść je na dnie wysterylizowanego słoika. Dodać gałązki i listki ziół, liście laurowe i inne przyprawy.

4

Krok 4

Napełnij słoiki ogórkami. Ogórki ułożyć ciasno, nie pozostawiając żadnych szczelin. Gorącą solanką zalewamy ogórki, zostawiając niewielką szczelinę na górze.

5

Krok 5

Słoiki przykrywamy pokrywkami i umieszczamy w dużym rondlu z gorącą wodą – poziom wody powinien sięgać poziomu szyjki słoików. Postaw patelnię na średnim ogniu i zagotuj wodę. Sterylizuj ogórki przez 15-20 minut, aż ogórki zmienią kolor - powinny zblednąć.

6

Krok 6

Wyjmij słoiki z patelni, natychmiast zwiń je ciasno, odwróć do góry dnem i pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie przenieś słoiki do chłodnego i suchego miejsca do przechowywania. Ogórki kiszone są gotowe na zimę.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone