
Czas gotowania
30 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Marynowane chrupiące ogórki na zimę to wspaniała przekąska poza sezonem, ale w chłodne dni szczególnie przydają się na stole. Co ważne, ogórki przygotowane w słoikach według tego przepisu na długo zachowują witaminy, przede wszystkim witaminę C, która jest istotna podczas przeziębień. Łatwo jest zamknąć ogórki. A najtrudniejszą rzeczą w marynowaniu jest sama marynata. Trzeba tak obliczyć jego ilość, aby wystarczyła dla wszystkich banków. Ale spójrzmy na sytuację: jedna porcja to za mało, przygotuj więcej. Nawiasem mówiąc, wielkość ogórków ma również znaczenie w tej kwestii.
Łącznie składników: 11
Porcje:
Ogórek - 2 kg
Czosnek - 5 ząbek
Zieloni (koperek i pietruszka) - 8 pęcz.
Ziarna czarnego pieprzu - 6 szt.
Goździk - 5 szt.
Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 5 szt.
Liść laurowy - 2 szt.
Woda - 1.5 l
Ocet jabłkowy 6% - 6 łyżka
Cukier - 6 łyżka
Sól - 3 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
70г
🍚
Węglowodany
415г
🥩
Białko
89г
🔥
Kcal
Przygotuj ogórki. Dokładnie opłucz je pod zimną wodą lub zostaw na chwilę w misce z wodą. Osuszyć, odciąć końcówki ogórków - odciąć około 1 cm z każdej krawędzi.
Przygotuj marynatę. W dużym rondlu wymieszaj wodę, ocet, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-7 minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw marynatę do ostygnięcia.
Przygotuj słoiki. Dokładnie umyj je gorącą wodą z dodatkiem sody i osusz. Obierz czosnek i cebulę i umieść je na dnie wysterylizowanego słoika. Dodać gałązki i listki ziół, liście laurowe i inne przyprawy.
Napełnij słoiki ogórkami. Ogórki ułożyć ciasno, nie pozostawiając żadnych szczelin. Gorącą solanką zalewamy ogórki, zostawiając niewielką szczelinę na górze.
Słoiki przykrywamy pokrywkami i umieszczamy w dużym rondlu z gorącą wodą – poziom wody powinien sięgać poziomu szyjki słoików. Postaw patelnię na średnim ogniu i zagotuj wodę. Sterylizuj ogórki przez 15-20 minut, aż ogórki zmienią kolor - powinny zblednąć.
Wyjmij słoiki z patelni, natychmiast zwiń je ciasno, odwróć do góry dnem i pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie przenieś słoiki do chłodnego i suchego miejsca do przechowywania. Ogórki kiszone są gotowe na zimę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku