PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dzieci bardzo lubią klopsiki. Wszyscy dorośli to byli dzieci. Dlatego wszyscy uwielbiają klopsiki. Zwłaszcza, gdy są delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i podawane z pysznym sosem. W naszym przypadku klopsikom towarzyszy pigwa zapiekana z orzechami – rzecz sama w sobie doskonała. A zalany sokiem z upieczonych klopsików staje się jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny. Ogólnie obiad okazuje się bardzo harmonijny i interesujący.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mieszane mięso mielone (wołowina i wieprzowina) - 500 g
Zielone jabłko - 1 szt.
Abchaska adjika - 1 łyżeczka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - do smaku
Pigwa - 3 szt.
Orzech włoski - 20 g
Orzech laskowy - 20 g
Czosnek - 4 ząbek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
285г
🍚
Węglowodany
37г
🥩
Białko
84г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Pigwę umyj pędzelkiem, aby pozbyć się kurzu. Pigwę pokroić na ćwiartki, ostrożnie usunąć rdzeń, nie obierać skórki. Ćwiartki przekrawamy w poprzek na pół.
Czosnek rozgnieć, obierz i posiekaj bardzo drobno. Posypać solą i jeszcze trochę posiekać. Wymieszaj czosnek z adjika do smaku, dodaj 50 ml ciepłej wody.
Umieść pigwę w przygotowanej formie, zalej wodą 0,5 łyżeczki. adjika i czosnek, odwrócić tak, aby plastry były pokryte pikantną mieszanką ze wszystkich stron. Połóż skórą do dołu. Piec na środku piekarnika przez 25 minut.
Na klopsiki obierz jabłko, zetrzyj je na grubej tarce, usuwając rdzeń. Wymieszaj adjika z jabłkiem i mięsem mielonym, dodaj sól. Po natłuszczeniu rąk olejem formuj małe klopsiki.
Po 25 minutach Podczas pieczenia pigwy posyp ją orzechami, ułóż klopsiki, polej wszystko oliwą, włóż ponownie do piekarnika na 15 minut. Podawaj gorące klopsiki z pigwy.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku