MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pieczone mini-klopsiki z pigwą i orzechami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pieczone mini-klopsiki z pigwą i orzechami

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Dzieci bardzo lubią klopsiki. Wszyscy dorośli to byli dzieci. Dlatego wszyscy uwielbiają klopsiki. Zwłaszcza, gdy są delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i podawane z pysznym sosem. W naszym przypadku klopsikom towarzyszy pigwa zapiekana z orzechami – rzecz sama w sobie doskonała. A zalany sokiem z upieczonych klopsików staje się jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny. Ogólnie obiad okazuje się bardzo harmonijny i interesujący.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mieszane mięso mielone (wołowina i wieprzowina) - 500 g

2.

Zielone jabłko - 1 szt.

3.

Abchaska adjika - 1 łyżeczka

4.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - do smaku

5.

Pigwa - 3 szt.

6.

Orzech włoski - 20 g

7.

Orzech laskowy - 20 g

8.

Czosnek - 4 ząbek

9.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

70%

Tłuszcz

285г

🍚

9%

Węglowodany

37г

🥩

21%

Białko

84г

🔥

3067

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Pigwę umyj pędzelkiem, aby pozbyć się kurzu. Pigwę pokroić na ćwiartki, ostrożnie usunąć rdzeń, nie obierać skórki. Ćwiartki przekrawamy w poprzek na pół.

2

Krok 2

Czosnek rozgnieć, obierz i posiekaj bardzo drobno. Posypać solą i jeszcze trochę posiekać. Wymieszaj czosnek z adjika do smaku, dodaj 50 ml ciepłej wody.

3

Krok 3

Umieść pigwę w przygotowanej formie, zalej wodą 0,5 łyżeczki. adjika i czosnek, odwrócić tak, aby plastry były pokryte pikantną mieszanką ze wszystkich stron. Połóż skórą do dołu. Piec na środku piekarnika przez 25 minut.

4

Krok 4

Na klopsiki obierz jabłko, zetrzyj je na grubej tarce, usuwając rdzeń. Wymieszaj adjika z jabłkiem i mięsem mielonym, dodaj sól. Po natłuszczeniu rąk olejem formuj małe klopsiki.

5

Krok 5

Po 25 minutach Podczas pieczenia pigwy posyp ją orzechami, ułóż klopsiki, polej wszystko oliwą, włóż ponownie do piekarnika na 15 minut. Podawaj gorące klopsiki z pigwy.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone