MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Radziecki szaszłyk z octem i cebulą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Radziecki szaszłyk z octem i cebulą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Radziecki kebab z octem i cebulą... Dziś wielu uzna tę opcję za zbyt niewyraźną, jeśli nie niegrzeczną. Ktoś się nawet oburzy, mówią, po co psuć mięso nadając mu mocny octowy posmak?! Ale w ZSRR były ku temu szczególne powody. Faktem jest, że ten sposób marynowania był niemal jedynym słusznym w stosunku do dostępnego wówczas, najczęściej mrożonego mięsa. W trakcie rozmrażania stracił i tak już słabą soczystość, dlatego wymagał marynowania, aby kebab stał się „jadalny”. Co zmiękcza włókna mięsa? Oczywiście kwas! W ten sposób ocet na stałe zagościł w marynacie do grilla. Otóż, aby jakoś „rozcieńczyć” charakterystyczny kwaśny smak, do mięsa dodano dużą ilość cebuli, której krążki następnie nawleczono również na szaszłyki. Nawiasem mówiąc, jeśli nie nadużywasz octu, tę niedrogą metodę marynowania można nadal stosować. Spróbuj!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Pulpa wieprzowa (karkówka, zad, polędwica) - 2 kg

2.

Cebula - 1.5 kg

3.

Woda - 1 l

4.

Ocet stołowy (9%) - 3 łyżka

5.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

6.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

163г

🍚

24%

Węglowodany

196г

🥩

56%

Białko

463г

🔥

4330

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wieprzowinę na grilla. Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij nadmiar tłuszczu, pozostawiając cienką warstwę. Mięso pokroić w plastry o grubości 2 cm.

2

Krok 2

Cebule kebaba obierz i pokrój w pierścienie o grubości co najmniej 3–5 mm. Mięso włóż do dużego, szerokiego rondla. Na wierzchu ułóż posiekaną cebulę.

3

Krok 3

Posolić (około 1 łyżki) i pieprzem do smaku. Mieszamy kawałki mięsa z cebulą, próbując wycisnąć sok z krążków. Do wody wlać ocet i wymieszać łyżką.

4

Krok 4

Powstałą marynatą zalej mięso i cebulę na patelni. Wymieszaj ponownie i zamknij pojemnik pokrywką. Mięso włożyć do lodówki do marynowania na co najmniej 12 godzin.

5

Krok 5

Przygotuj węgle do grilla: powinny się dokładnie spalić i pokryć białym popiołem. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kawałki wieprzowiny na zmianę z krążkami cebuli.

6

Krok 6

Połóż szaszłyki na grillu i smaż, obracając od czasu do czasu, aż będą całkowicie ugotowane. Proces trwa około 15 minut. Można podawać ze świeżymi ziołami i warzywami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone