MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Przystawka z kapusty

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwy

3 Porcje

5.0

1

Przystawka z kapusty

Czas gotowania

35 min.

Porcje

3

Trudność

Kategorie

  • Przekąski

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Wykonane z niedrogich i prostych produktów, ale jakie pyszne! Przekąska z kapusty jest gotowa w ciągu kilku minut. To proste danie spodoba się dorosłym i dzieciom. Kapusta wychodzi soczysta, chrupiąca i dobrze komponuje się ze smażonym ciastem.

Lista składników

Łącznie składników: 5

Porcje:

1.

Zielona kapusta - 300 g

2.

Pietruszka - 10 g

3.

Olej słonecznikowy - do smaku

4.

Sól - do smaku

5.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

58%

Tłuszcz

104г

🍚

34%

Węglowodany

61г

🥩

8%

Białko

14г

🔥

1294

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić szybką przekąskę z kapusty? Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz określonych przypraw możesz użyć własnych do smaku. Według tego przepisu możesz także ugotować kalafior lub brokuły. Do smażenia można użyć dowolnego oleju roślinnego.

Jak zrobić szybką przekąskę z kapusty? Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz określonych przypraw możesz użyć własnych do smaku. Według tego przepisu możesz także ugotować kalafior lub brokuły. Do smażenia można użyć dowolnego oleju roślinnego.
2

Krok 2

Liście kapusty pokroić na średnie kawałki. Odetnij białą, twardą część podstawy każdego liścia. Jeśli chcesz, aby liście kapusty nie były chrupiące, ale delikatne i miękkie, włóż je do wrzącej wody na 5 minut lub trzymaj w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty.

Liście kapusty pokroić na średnie kawałki. Odetnij białą, twardą część podstawy każdego liścia. Jeśli chcesz, aby liście kapusty nie były chrupiące, ale delikatne i miękkie, włóż je do wrzącej wody na 5 minut lub trzymaj w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty.
3

Krok 3

Teraz przygotuj ciasto. W misce wymieszaj majonez i duże jajko. Jeśli jajka są małe, możesz wziąć 2 sztuki.

Teraz przygotuj ciasto. W misce wymieszaj majonez i duże jajko. Jeśli jajka są małe, możesz wziąć 2 sztuki.
4

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto powinno być na tyle lepkie, aby nie spływało z liści kapusty jak woda. Jeśli ciasto jest za gęste, rozcieńczyć je 1-2 łyżkami. l. woda lub mleko. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę więcej mąki.

Wszystko dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto powinno być na tyle lepkie, aby nie spływało z liści kapusty jak woda. Jeśli ciasto jest za gęste, rozcieńczyć je 1-2 łyżkami. l. woda lub mleko. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę więcej mąki.
5

Krok 5

Zanurz liście kapusty w cieście ze wszystkich stron.

Zanurz liście kapusty w cieście ze wszystkich stron.
6

Krok 6

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Włóż kapustę do ciasta. Smaż przez 1 minutę z każdej strony, aż pojawi się złota skórka. Podczas smażenia może być konieczne przykrycie patelni pokrywką, ponieważ olej zacznie strzelać, gdy kapusta wypuści sok.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Włóż kapustę do ciasta. Smaż przez 1 minutę z każdej strony, aż pojawi się złota skórka. Podczas smażenia może być konieczne przykrycie patelni pokrywką, ponieważ olej zacznie strzelać, gdy kapusta wypuści sok.
7

Krok 7

Do przekąski można podać pyszny sos. W misce połącz śmietanę, wyciśnięty czosnek i posiekane warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać do sosu własne przyprawy. Można też przygotować inny sos według własnego uznania.

Do przekąski można podać pyszny sos. W misce połącz śmietanę, wyciśnięty czosnek i posiekane warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać do sosu własne przyprawy. Można też przygotować inny sos według własnego uznania.
8

Krok 8

Gotową przystawkę z kapustą przełóż na talerz i podawaj z sosem. Smacznego!

Gotową przystawkę z kapustą przełóż na talerz i podawaj z sosem. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Marynowane pomidory z octem na zimę

Дарина Сіліна

2137

Kcal

45

Białko

36

Tłuszcz

453

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone