PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Udka z kurczaka to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych potraw grillowanych. Ugotuj je w lekkiej panierce z mąką pszenną i skrobią kukurydzianą, aby uzyskać chrupiącą skórkę i podawaj grillowane udka z kurczaka z sosem jagodowym, czosnkiem, imbirem, pieczoną papryką w puszkach, odrobiną ketchupu i miodu. Nie daj się zwieść kombinacji składników; gotowy sos ma bogaty, pikantny smak, który idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 21
Porcje:
Udka z kurczaka - 1 kg
Mąka - 4 łyżka
Skrobia kukurydziana - 3 łyżka
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Jagody mrożone - 400 g
Papryka konserwowa marynowana - 2 szt.
Duża cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
musztarda Dijon - 1 łyżka
Keczup - 1 łyżka
Medalion wieprzowy - 2 łyżka
Korzeń imbiru) - 10 g
Zmielony czerwony pieprz - ½ łyżeczka
Mielony kminek - ½ łyżeczka
Mielona papryka - ½ łyżeczka
Zmielona gałka muszkatołowa - 0.3 łyżeczka
Mielony cynamon - 0.3 łyżeczka
Olej roślinny - 4 łyżka
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
217г
🍚
Węglowodany
233г
🥩
Białko
222г
🔥
Kcal
Wytrzyj udka z kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi. Mąkę wymieszać ze skrobią, solą i doprawić pieprzem. Obtocz kurczaka w mieszance.
Podgrzewaj węgle, aż zamienią się w szary popiół. Nasmaruj grill olejem roślinnym i połóż na nim udka z kurczaka. Gotuj, często obracając, 25 minut.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj korzeń imbiru. Rozgrzej pozostały olej roślinny na głębokiej patelni na średnim ogniu i gotuj cebulę, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne 2 minuty. Na patelnię włóż jagody i ketchup, dopraw przyprawami i zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj paprykę puszkową oraz miód, sól i pieprz. Schłodzić mieszaninę przez 20 minut, następnie zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
Usmażone udka z kurczaka przełóż na talerz i natychmiast podawaj z sosem jagodowym.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku