MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Grillowane podudzia z kurczaka z sosem jagodowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Grillowane podudzia z kurczaka z sosem jagodowym

Dodaj do planów


Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Udka z kurczaka to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych potraw grillowanych. Ugotuj je w lekkiej panierce z mąką pszenną i skrobią kukurydzianą, aby uzyskać chrupiącą skórkę i podawaj grillowane udka z kurczaka z sosem jagodowym, czosnkiem, imbirem, pieczoną papryką w puszkach, odrobiną ketchupu i miodu. Nie daj się zwieść kombinacji składników; gotowy sos ma bogaty, pikantny smak, który idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 21

Porcje:

1.

Udka z kurczaka - 1 kg

2.

Mąka - 4 łyżka

3.

Skrobia kukurydziana - 3 łyżka

4.

Sól - do smaku

5.

Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

6.

Jagody mrożone - 400 g

7.

Papryka konserwowa marynowana - 2 szt.

8.

Duża cebula - 1 szt.

9.

Czosnek - 2 ząbek

10.

musztarda Dijon - 1 łyżka

11.

Keczup - 1 łyżka

12.

Medalion wieprzowy - 2 łyżka

13.

Korzeń imbiru) - 10 g

14.

Zmielony czerwony pieprz - ½ łyżeczka

15.

Mielony kminek - ½ łyżeczka

16.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

17.

Zmielona gałka muszkatołowa - 0.3 łyżeczka

18.

Mielony cynamon - 0.3 łyżeczka

19.

Olej roślinny - 4 łyżka

20.

Sól - do smaku

21.

Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

217г

🍚

35%

Węglowodany

233г

🥩

33%

Białko

222г

🔥

3773

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wytrzyj udka z kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi. Mąkę wymieszać ze skrobią, solą i doprawić pieprzem. Obtocz kurczaka w mieszance.

2

Krok 2

Podgrzewaj węgle, aż zamienią się w szary popiół. Nasmaruj grill olejem roślinnym i połóż na nim udka z kurczaka. Gotuj, często obracając, 25 minut.

3

Krok 3

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj korzeń imbiru. Rozgrzej pozostały olej roślinny na głębokiej patelni na średnim ogniu i gotuj cebulę, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne 2 minuty. Na patelnię włóż jagody i ketchup, dopraw przyprawami i zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

4

Krok 4

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj paprykę puszkową oraz miód, sól i pieprz. Schłodzić mieszaninę przez 20 minut, następnie zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę.

5

Krok 5

Usmażone udka z kurczaka przełóż na talerz i natychmiast podawaj z sosem jagodowym.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone