MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Zimny rostbef z polędwicy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Zimny rostbef z polędwicy

Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zimny ​​rostbef smakuje lepiej schłodzony w folii, zawinięty w pergamin i przechowywany w lodówce od 12 do 24 godzin.

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Polędwica wołowa - 1.5 kg

2.

Czosnek - 1 szt.

3.

Tymianek (tymianek) - 4 pęczek

4.

rozmaryn - 4 pęczek

5.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

6.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 3 łyżka

7.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

8.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

47%

Tłuszcz

330г

🍚

10%

Węglowodany

73г

🥩

43%

Białko

298г

🔥

4473

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Oczyść nacięcie, usuwając wszystkie folie. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem.

2

Krok 2

Na dużą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy od początku (na jeszcze zimnej patelni) zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i tymianku. Postaw patelnię na małym ogniu i pozwól, aby zioła i czosnek uwolniły swój aromat do oleju, 3–4 minuty.

3

Krok 3

Na powierzchni roboczej rozłóż 3 duże kawałki folii (około 50 cm), układając je równolegle, nakładając się na siebie - arkusze powinny zachodzić na siebie na odległość około 4 cm. Za pomocą szczypiec umieść z patelni rozmaryn i tymianek z czosnkiem na środku folia.

4

Krok 4

Zwiększ ogień pod patelnią z olejem ziołowym do wysokiego. Połóż polędwicę na oleju. Smażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, około 4 minut. z każdej strony, dolewając oleju.

5

Krok 5

Mięso ułożyć na czosnku i ziołach (można położyć na kawałku), następnie zawinąć w folię. Ułóż pieczeń na blasze do pieczenia i umieść ją na środku piekarnika.

6

Krok 6

Piec mięso do średnio rzadkiego przez 20–22 minut, średnio przez 25–30 minut, średnio dobrze przez 35–40 minut. Pieczeń wołową całkowicie ostudź w folii, przewracając ją na drugą stronę, a nie rozpakowując (w środku powstanie dużo soku). Przed podaniem osusz i pokrój w cienkie plasterki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone