Dodaj do planów
Czas gotowania
3 godz.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Klasyczne ciasto wielkanocne z karmelem i orzechami to prawdziwa uczta. Podstawowy przepis na ciasto wielkanocne składa się z żółtek, mleka, mąki, drożdży i obowiązkowego masła, które stopniowo dodaje się do ciasta. Sugerujemy dodanie do ciasta rodzynek, ale według własnego uznania można użyć innych suszonych i kandyzowanych owoców. Koniecznie przygotuj orzechy karmelowe według naszego przepisu – staną się niezwykłą ozdobą wielkanocnego ciasta, ale nie mniej sprawdzą się jako samodzielny poczęstunek dla dzieci i dorosłych.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 18
Porcje:
Mąka - 500 g
mleko - 250 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 150 g
Żółtko jaja - 4 szt.
rodzynki - 120 g
Cukier - 80 g
Cukier waniliowy - 10 g
Suche drożdże szybko działające Saf-moment - 10 g
Sól - do smaku
Białko jaja, kategoria C0 - 1 szt.
Cukier puder - 150 g
Sok cytrynowy - ½ łyżeczka
Cukier - 150 g
Woda - 100 g
Mieszane orzechy - 100 g
Pistacje - do smaku
Maliny - do smaku
Wysuszone kwiaty - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
310г
🍚
Węglowodany
926г
🥩
Białko
154г
🔥
Kcal
Rodzynki na ciasto wielkanocne umyj i osusz na papierowym ręczniku. Rodzynki lekko oprósz mąką.
Masło pokroić w kostkę.
W robocie kuchennym utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do żółtek wlać ciepłe mleko (35°C) i wymieszać. Dodać mąkę i drożdże i zagnieść ciasto.
Nie zatrzymując robota, dodaj do ciasta 1-2 kostki masła. Przed dodaniem kolejnej porcji poczekaj, aż całkowicie połączą się z ciastem. Na koniec do ciasta dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zagnieść ciasto i ułożyć w papierowych foremkach. Ciasto powinno zajmować nie więcej niż połowę objętości formy. Foremki przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 20-35 minut do wyrośnięcia. Następnie włóż foremki do piekarnika i piecz ciasta, w zależności od wielkości, przez 25–35 minut.
Sprawdzaj gotowość ciastek drewnianym szpikulcem i przełóż je na metalową kratkę, aby ostygły.
Ugotuj orzechy w karmelu. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Bez mieszania, a jedynie ostrożnie obracając rondelek, gotuj syrop, aż zmieni kolor na bursztynowy. Zdejmij rondelek z ognia, do karmelu dodaj orzechy, wylej na matę silikonową lub kawałek pergaminu i ostudź.
Grubo posiekaj schłodzone orzechy karmelowe i pistacje.
Na lukier wymieszaj cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny i polej nim ciasta. Udekoruj karmelizowanymi orzechami, pistacjami i malinami, posyp suszonymi kwiatami i poczekaj, aż lukier stwardnieje.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku