Dodaj do planów
Czas przygotowania
72 godz.
Czas gotowania
3 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gęś jest ważnym ptakiem i wymaga szacunku. Nie da się go przygotować w biegu. Ale jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad, będziesz miał wspaniałą ucztę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Gęś (3-4 kg) - 1 szt.
Jabłko - 6 szt.
Cebula - 1 szt.
sok jabłkowy - 150 ml
Medalion wieprzowy - 3 łyżka
Musztarda z ziarnami - 2 łyżka
Tymianek (tymianek) - 10 pęczek
Marchewka - 1 szt.
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
33г
🍚
Węglowodany
111г
🥩
Białko
40г
🔥
Kcal
Usuń pozostałe pióra z gęsi za pomocą pęsety. Spalić gęś na gazie lub palnikiem. Usuń podroby.
Usuń pierwszą falangę skrzydeł i szyi gęsi, jeśli występuje. Odetnij tłuszcz w pobliżu szyi i rozcięcie na brzuchu. Nakłuj skórę ostrym widelcem.
W dużym rondlu zagotuj wodę i połóż gęsią szyję w dół. Gotuj przez 1 minutę, następnie opuść drugą połowę tuszy na patelnię i również przytrzymaj przez 1 minutę. Wysuszyć gęś. Dopraw w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na 3 dni.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wewnątrz tuszki ułożyć gałązki tymianku, cebulę i marchewkę przekrojoną na pół. Drewnianymi szpikulcami zrób dziurę w brzuchu. Jabłka przekrój na pół, usuń rdzeń i skrop sokiem z cytryny.
Zwiąż nogi. Gęś ułożyć piersią do dołu na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Na patelnię wlewamy odrobinę gorącej wody, aby tłuszcz spływający z gęsi nie przypalił się. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Ostrożnie obróć pierś z gęsi stroną do góry i kontynuuj pieczenie przez 40 minut. za każdy kilogram wagi. Co 20 minut podlewaj gęś uwolnionym tłuszczem.
Na glazurę w rondlu wymieszaj miód, musztardę, sok jabłkowy i zagotuj, dodaj sól i pieprz. Gotuj glazurę, aż będzie gęsta, 10 minut. Posmaruj gęś glazurą po raz pierwszy od 30 minut. do końca smażenia, a następnie smarować co 10 minut. Ułóż jabłka wokół gęsi na 30 minut. Przed końcem smażenia dodajemy tłuszcz i pieczemy do momentu ugotowania. Gotową gęś przełożyć na talerz, wyjąć szaszłyki, cebulę i marchewkę. Ułóż jabłka i przykryj folią na 10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku