MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Grillowany mix mięs.

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Grillowany mix mięs.

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Grillowane wędliny to idealny przepis na piknik w większym gronie, każdy może wybrać dokładnie to, co lubi lub spróbować wszystkich rodzajów mięs. Przygotuj klasyczny szaszłyk wieprzowy, kupaty lub kiełbaski oraz kawałki delikatnej wątróbki drobiowej lub indyczej, zawinięte w boczek i podawaj na kawałku chleba pita z warzywami i ziołami. Dodatkowo do dania dodajemy sosy i pikle według własnego gustu. Osobno możesz podać grillowany chlebek lub chleb pita.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

szynka - 1 kg

2.

Kupaty - 600 g

3.

Wątróbka z kurczaka lub indyka - 600 g

4.

Boczek - 500 g

5.

Sól - do smaku

6.

Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Koperek lub natka pietruszki do podania - do smaku

8.

Warzywa do serwowania - do smaku

9.

Cebula cebulowa - 4 szt.

10.

majonez - 120 g

11.

Cytrynowy - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

57%

Tłuszcz

772г

🍚

6%

Węglowodany

76г

🥩

37%

Białko

496г

🔥

9250

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Mięso marynujemy wcześniej. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę o boku 4 cm. Cebulę pokroić w grube pierścienie. Cebulę i mięso włóż do dużej miski, dodaj majonez i sok z połowy cytryny. Doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny lub na noc.

2

Krok 2

Przygotuj wątrobę. Usuń tłuszcz i duże żyły z wątroby, spłucz zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Wątróbkę przekładamy do miski i posypujemy pieprzem. Każdy kawałek zawiń w pasek boczku i przymocuj drewnianymi szpikulcami.

3

Krok 3

Rozgrzej grill. Ruszt nasmaruj olejem roślinnym i umieść go w odległości 11–12 cm od węgli. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki wieprzowiny i cebuli. Połóż szaszłyki na grillu i piecz kebab przez około 25 minut. Obracaj szaszłyki co 5 minut. Zdejmij z grilla i przełóż na talerz.

4

Krok 4

Na grillu ułóż wątróbkę zawiniętą w boczek. Grilluj przez 12 minut, często obracając, aby zrumienić boczek i ugotować wątrobę. Przełożyć wątrobę na talerz.

5

Krok 5

Połóż kupaty na ruszcie grillowym. Gotuj przez 10–12 minut, obracając kilka razy, aby kupaty równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron.

6

Krok 6

Na dużej desce, na arkuszu chleba pita, układamy szaszłyki z szaszłykiem wieprzowym, obok nich układamy wątróbkę i kupaty, pokrojone w krążki o grubości 2 cm, dekorujemy ziołami i podajemy ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone