MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Letnie risotto

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Letnie risotto

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis na pyszne letnie risotto. Zielone szparagi, świeży groszek, cały bukiet ziół w aromatycznym pesto... Wszystkie smaki lata na jednym talerzu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Ryż arborio - 400 g

2.

Świeżo mrożony zielony groszek - 230 g

3.

Zielony groszek - 230 g

4.

Zielone szparagi - 120 g

5.

Duża cebula - ½ szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

bulion z kurczaka - 1.4 l

8.

pesto - 90 g

9.

Starty parmezan - 50 g

10.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 20 g

11.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

15%

Tłuszcz

86г

🍚

67%

Węglowodany

380г

🥩

18%

Białko

105г

🔥

2671

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

W dużym rondlu zagotuj wodę, dokładnie ją posolając. Przygotuj garnek z lodowatą wodą. Włóż szparagi do wrzącej wody na 1 minutę, następnie przełóż je do wody z lodem na 30 sekund. Wyjmij durszlak. Zrób to samo z dwoma rodzajami groszku

2

Krok 2

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj je do rondla i smaż przez 30 sekund, aż staną się półprzezroczyste. Dodać ryż i smażyć, mieszając, przez około minutę, ziarna powinny nasycić się olejem i stać się przezroczyste.

3

Krok 3

Do rondelka wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wlać szklankę bulionu i dodać 2 łyżki. sól. Zagotuj i gotuj ryż bez mieszania, aż wchłonie bulion.

4

Krok 4

Kontynuuj dodawanie bulionu, chochla po chochli, pozwalając, aby wsiąkł w ryż, aż ryż będzie al dente. Będziesz potrzebować jeszcze około 3 szklanek bulionu. Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj posiekane szparagi (zostaw główki, będzie ładniejsze) i dwa rodzaje groszku. Gotuj przez kolejną 1 minutę, aby równomiernie podgrzać risotto.

5

Krok 5

Wymieszaj pesto z risotto i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone