Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na pyszne letnie risotto. Zielone szparagi, świeży groszek, cały bukiet ziół w aromatycznym pesto... Wszystkie smaki lata na jednym talerzu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Ryż arborio - 400 g
Świeżo mrożony zielony groszek - 230 g
Zielony groszek - 230 g
Zielone szparagi - 120 g
Duża cebula - ½ szt.
Czosnek - 2 ząbek
bulion z kurczaka - 1.4 l
pesto - 90 g
Starty parmezan - 50 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 20 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
86г
🍚
Węglowodany
380г
🥩
Białko
105г
🔥
Kcal
W dużym rondlu zagotuj wodę, dokładnie ją posolając. Przygotuj garnek z lodowatą wodą. Włóż szparagi do wrzącej wody na 1 minutę, następnie przełóż je do wody z lodem na 30 sekund. Wyjmij durszlak. Zrób to samo z dwoma rodzajami groszku
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj je do rondla i smaż przez 30 sekund, aż staną się półprzezroczyste. Dodać ryż i smażyć, mieszając, przez około minutę, ziarna powinny nasycić się olejem i stać się przezroczyste.
Do rondelka wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wlać szklankę bulionu i dodać 2 łyżki. sól. Zagotuj i gotuj ryż bez mieszania, aż wchłonie bulion.
Kontynuuj dodawanie bulionu, chochla po chochli, pozwalając, aby wsiąkł w ryż, aż ryż będzie al dente. Będziesz potrzebować jeszcze około 3 szklanek bulionu. Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj posiekane szparagi (zostaw główki, będzie ładniejsze) i dwa rodzaje groszku. Gotuj przez kolejną 1 minutę, aby równomiernie podgrzać risotto.
Wymieszaj pesto z risotto i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku