MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kurczak, kapusta, ogórek i pomidor w shawarma.

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kurczak, kapusta, ogórek i pomidor w shawarma.

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Shawarma z kurczakiem, kapustą, ogórkiem i pomidorem to nasza odpowiedź na każdą uliczną shawarmę. Na zewnątrz niewiele różni się od jedzenia ulicznego, ale wersja domowa jest zawsze smaczniejsza. I możesz być w stu procentach pewien jakości gotowego produktu. Tę shawarmę przygotowuje się prosto i szybko, z dostępnych produktów. Główne składniki – gotowany kurczak, warzywa (kapusta, ogórek, pomidor) i zioła – obficie moczymy w sosie i zawijamy w lawasz ormiański. Nawiasem mówiąc, zrobiliśmy niezwykły sos - z domowego majonezu, jogurtu greckiego i adjiki. Wyobraźcie sobie tylko to połączenie filetu z kurczaka, nasączonego wszystkimi smakami bulionu, w którym był gotowany, soczystych warzyw i pikantnego sosu. Pyszne!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Kurczak - 1 kg

2.

Pomidor (pomidor) - 2 szt.

3.

Ogórek konserwowy - 2 szt.

4.

Marchewka - 1 szt.

5.

Kapusta - 500 g

6.

Ogórek - 4 szt.

7.

Zielona cebula - 3 szt.

8.

Cytrynowy - 1 szt.

9.

Oliwa z oliwek - 3 łyżka

10.

Lawasz ormiański - 4 szt.

11.

Sól - do smaku

12.

Domowy majonez (gotowy) - 250 g

13.

jogurt grecki - 150 g

14.

Adjika Abchaski klasyk - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

49%

Tłuszcz

340г

🍚

21%

Węglowodany

144г

🥩

30%

Białko

211г

🔥

4495

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Gotuj kurczaka we wrzącej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowany. Zdejmij kurczaka z ognia i pozostaw do ostygnięcia w bulionie.

2

Krok 2

Do nadzienia pokroić pomidory, pikle i marchewkę w cienkie plasterki. W przypadku marchewki możesz użyć noża gospodyni.

3

Krok 3

Do sałatki drobno posiekaj kapustę. Świeże ogórki pokroić w paski, a cebulę posiekać. Kapustę, ogórki i cebulę wymieszać, doprawić solą, dodać sok z cytryny, wymieszać rękoma i odstawić na 15 minut. Odcedź nadmiar soku, dodaj skórkę, dopraw oliwą i wymieszaj.

4

Krok 4

Na sos wymieszaj składniki na gładką masę, dodając adjika do smaku.

5

Krok 5

Rozgrzej gofrownicę lub opiekacz do kanapek. Jeżeli te urządzenia nie są dostępne, można skorzystać z patelni grillowej

6

Krok 6

Usuń miazgę z kurczaka z kości i rozłóż na włókna. Dopraw kurczaka 3-4 łyżkami. l. sos.

7

Krok 7

Chleb pita posmaruj sosem tak, aby nie sięgał 1 cm od brzegów. Na najbliższy brzeg połóż kurczaka, warzywa i sałatkę, zwiń w rulon i podgrzewaj w gofrownicy/opiekuczu do kanapek przez około 2 minuty. Przed podaniem przekrój shawarmę na pół w poprzek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone