PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Shawarma z kurczakiem, kapustą, ogórkiem i pomidorem to nasza odpowiedź na każdą uliczną shawarmę. Na zewnątrz niewiele różni się od jedzenia ulicznego, ale wersja domowa jest zawsze smaczniejsza. I możesz być w stu procentach pewien jakości gotowego produktu. Tę shawarmę przygotowuje się prosto i szybko, z dostępnych produktów. Główne składniki – gotowany kurczak, warzywa (kapusta, ogórek, pomidor) i zioła – obficie moczymy w sosie i zawijamy w lawasz ormiański. Nawiasem mówiąc, zrobiliśmy niezwykły sos - z domowego majonezu, jogurtu greckiego i adjiki. Wyobraźcie sobie tylko to połączenie filetu z kurczaka, nasączonego wszystkimi smakami bulionu, w którym był gotowany, soczystych warzyw i pikantnego sosu. Pyszne!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Kurczak - 1 kg
Pomidor (pomidor) - 2 szt.
Ogórek konserwowy - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Kapusta - 500 g
Ogórek - 4 szt.
Zielona cebula - 3 szt.
Cytrynowy - 1 szt.
Oliwa z oliwek - 3 łyżka
Lawasz ormiański - 4 szt.
Sól - do smaku
Domowy majonez (gotowy) - 250 g
jogurt grecki - 150 g
Adjika Abchaski klasyk - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
340г
🍚
Węglowodany
144г
🥩
Białko
211г
🔥
Kcal
Gotuj kurczaka we wrzącej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowany. Zdejmij kurczaka z ognia i pozostaw do ostygnięcia w bulionie.
Do nadzienia pokroić pomidory, pikle i marchewkę w cienkie plasterki. W przypadku marchewki możesz użyć noża gospodyni.
Do sałatki drobno posiekaj kapustę. Świeże ogórki pokroić w paski, a cebulę posiekać. Kapustę, ogórki i cebulę wymieszać, doprawić solą, dodać sok z cytryny, wymieszać rękoma i odstawić na 15 minut. Odcedź nadmiar soku, dodaj skórkę, dopraw oliwą i wymieszaj.
Na sos wymieszaj składniki na gładką masę, dodając adjika do smaku.
Rozgrzej gofrownicę lub opiekacz do kanapek. Jeżeli te urządzenia nie są dostępne, można skorzystać z patelni grillowej
Usuń miazgę z kurczaka z kości i rozłóż na włókna. Dopraw kurczaka 3-4 łyżkami. l. sos.
Chleb pita posmaruj sosem tak, aby nie sięgał 1 cm od brzegów. Na najbliższy brzeg połóż kurczaka, warzywa i sałatkę, zwiń w rulon i podgrzewaj w gofrownicy/opiekuczu do kanapek przez około 2 minuty. Przed podaniem przekrój shawarmę na pół w poprzek.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku