MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ryż po japońsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Ryż po japońsku

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pachnące, bogate, pikantne, na obiad! Ryż po japońsku to gorące danie przyrządzane z gotowanej kaszy doprawionej octem i smażonego kurczaka z warzywami. Ryż okazuje się kruchy, o jasnym smaku, a mięso z kurczaka pozostaje soczyste i miękkie, ponieważ jest smażone bardzo szybko.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Okrągły ryż - 200 g

2.

Pierś z kurczaka - 600 g

3.

Imbir w proszku - ½ łyżeczka

4.

Marchewka - do smaku

5.

Sos sojowy - do smaku

6.

Mini papryka - do smaku

7.

Czosnek - do smaku

8.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

4%

Tłuszcz

15г

🍚

51%

Węglowodany

195г

🥩

45%

Białko

175г

🔥

1614

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić ryż japoński? Przygotuj produkty. Weź zwykły, okrągłoziarnisty ryż, tak jakbyś przygotowywał sushi lub bułki. Oprócz marchewki i papryki można dodać także inne warzywa - cebulę, fasolę, bakłażan, brokuły. Dostosuj ilość czosnku, imbiru i sosu sojowego do swoich upodobań. Zamiast octu ryżowego odpowiedni jest zwykły 9% ocet stołowy, lekko rozcieńczony wodą.

Jak zrobić ryż japoński? Przygotuj produkty. Weź zwykły, okrągłoziarnisty ryż, tak jakbyś przygotowywał sushi lub bułki. Oprócz marchewki i papryki można dodać także inne warzywa - cebulę, fasolę, bakłażan, brokuły. Dostosuj ilość czosnku, imbiru i sosu sojowego do swoich upodobań. Zamiast octu ryżowego odpowiedni jest zwykły 9% ocet stołowy, lekko rozcieńczony wodą.
2

Krok 2

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
3

Krok 3

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski.

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski.
4

Krok 4

W ten sam sposób pokrój miąższ papryki.

W ten sam sposób pokrój miąższ papryki.
5

Krok 5

Czosnek pokroić w plasterki.

Czosnek pokroić w plasterki.
6

Krok 6

Do octu wsypać cukier i sól, wymieszać.

Do octu wsypać cukier i sól, wymieszać.
7

Krok 7

Ryż dobrze umyć w kilku wodach, zalać czystą zimną wodą. Postaw rondelek na dużym ogniu, przykryj pokrywką. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego. Ryż gotuj przez 10-15 minut, aż woda całkowicie się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 10 minut. Wlać ocet z cukrem i solą, wymieszać.

Ryż dobrze umyć w kilku wodach, zalać czystą zimną wodą. Postaw rondelek na dużym ogniu, przykryj pokrywką. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego. Ryż gotuj przez 10-15 minut, aż woda całkowicie się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 10 minut. Wlać ocet z cukrem i solą, wymieszać.
8

Krok 8

Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Ułóż w nim kawałki kurczaka tak, aby leżały w jednej warstwie (jeśli masz dużą porcję, smaż w częściach). Smaż kurczaka na dużym ogniu, mieszając, aż zmieni kolor. Następnie odsuń go na bok i ułóż warzywa. (Jeśli masz dużo kurczaka, wyjmij go z patelni.) Wlać imbir. Szybko podsmaż także warzywa, następnie wymieszaj je z kurczakiem i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut, nie dłużej.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Ułóż w nim kawałki kurczaka tak, aby leżały w jednej warstwie (jeśli masz dużą porcję, smaż w częściach). Smaż kurczaka na dużym ogniu, mieszając, aż zmieni kolor. Następnie odsuń go na bok i ułóż warzywa. (Jeśli masz dużo kurczaka, wyjmij go z patelni.) Wlać imbir. Szybko podsmaż także warzywa, następnie wymieszaj je z kurczakiem i trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut, nie dłużej.
9

Krok 9

Do kurczaka i warzyw dodać ryż, wymieszać. Wlać sos sojowy i ponownie wymieszać. Posmakuj potrawę, w razie potrzeby dodaj sól lub polej sosem (ja dodałam zarówno sól, jak i sos).

Do kurczaka i warzyw dodać ryż, wymieszać. Wlać sos sojowy i ponownie wymieszać. Posmakuj potrawę, w razie potrzeby dodaj sól lub polej sosem (ja dodałam zarówno sól, jak i sos).
10

Krok 10

Natychmiast podawaj japoński ryż. Można posypać zieleniną. Smacznego!

Natychmiast podawaj japoński ryż. Można posypać zieleniną. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone