Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kiełbasa z grilla jest świetna, a jeśli zamienisz ją na pysznego hot doga w bułce pita – nie w bułce, a w cienkim, dobrze przyrumienionym chlebku tandoori pita, to piknik na świeżym powietrzu zamieni się w wspaniały posiłek z minimum zmartwienia. Powstałe z nich kiełbaski i hot dogi są wygodniejsze i znacznie szybsze od kebabów: bez kłopotów z mięsem, bez „męskich” debat o tym, jak prawidłowo je marynować i smażyć. Zapraszamy do relaksu i obcowania z naturą oraz wyjątkowymi hot dogami przygotowanymi według naszej receptury. Ważne jest, aby wędliny do nich były wykonane z wysokiej jakości mięsa mielonego w naturalnej osłonce. Wieprzowina, wołowina czy indyk – to nie ma znaczenia. Kiełbasy powinny być umiarkowanie tłuste i oczywiście bardzo świeże. I zanurzymy je nie w zwykłym ketchupie, ale w pikantnym, aromatycznym sosie na jego bazie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Kiełbaski do grillowania - 8 szt.
Cienki lawasz tandoori - 1 szt.
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 20 g
Musztarda ziarnista - 20 g
Korzeń imbiru 2 cm - 10 g
Czosnek - 2 ząbek
Olej roślinny - 2 łyżka
Peruka o słodkim kolorze ziemi - 10 g
Naturalny ketchup - 200 g
sos Worcestershire - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
187г
🍚
Węglowodany
92г
🥩
Białko
51г
🔥
Kcal
Do sosu obierz i posiekaj imbir i czosnek tak drobno, jak to możliwe. W małym rondlu rozgrzać olej roślinny, dodać imbir i czosnek, smażyć mieszając przez 1 minutę.
Dodaj paprykę na patelnię, mieszaj przez 5 sekund, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodać ketchup i sos Worcestershire i ponownie dokładnie wymieszać. Całkowicie ostudzić. Sos jest gotowy.
Kiełbaski lekko nakłuwamy ze wszystkich stron wykałaczką, aby zapobiec ich pęknięciu podczas smażenia. Jeśli grillujesz kiełbaski na węglu drzewnym, rozgrzej grill. Lub przygotuj żebrowaną patelnię grillową. Lekko nasmaruj patelnię lub ruszt olejem roślinnym.
Chleb pita pokroić nożyczkami na 4 równe prostokątne kawałki. Każdą tortillę posmaruj z jednej strony bardzo cienką warstwą miękkiego masła.
Grilluj kiełbaski na węglach lub patelni grillowej na złoty kolor ze wszystkich stron, często je obracając. Na każdej warstwie chleba pita ułóż po dwie kiełbaski. Nasmaruj je musztardą na całej długości. Zawiń kiełbaski w chlebek pita w szczelną kopertę tak, aby wystawały z jednej strony na 3–4 cm.
Zawiń każdego hot doga w folię, pozostawiając odkrytą górę chleba pita z wystającymi kiełbaskami. Podgrzewaj hot dogi w folii na ruszcie lub patelni, kilka razy obracając. Podawać z sosem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku