Dodaj do planów
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
5 godz.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na sernik morelowy przekonująco udowadnia, że przygotowanie takiego deseru w domu nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Oznacza to, że nawet niezbyt doświadczona gospodyni domowa jest w stanie poradzić sobie z zadaniem. Najważniejsze jest, aby przestrzegać technologii gotowania, trybu pieczenia, a także (bardzo ważne!) Nie spieszyć się i pozwolić, aby sernik morelowy dokładnie ostygł. I nie chodzi tylko o to, że „tak smakuje lepiej”: chodzi o to, żeby konsystencja kremowej części się ustabilizowała i zgęstniała.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 80 g
Bułka maślana - 180 g
Cukier puder - 1 łyżka
Jaja C0 - 4 szt.
Serek Unagrande Serek śmietankowy nr 1 - 1 kg
Morele - 400 g
Cukier - 200 g
Skrobia kukurydziana - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
380г
🍚
Węglowodany
391г
🥩
Białko
124г
🔥
Kcal
Przygotuj bazę do sernika. Stopić masło. Zmiel ciasteczka w blenderze. Przelać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i roztopionym masłem.
Powstałą masę przekładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kompaktowy, rozchodzący się wzdłuż dna. Włożyć do lodówki na 20 minut.
Wyjmij jajka i serek śmietankowy z lodówki. Pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Umyj morele, a następnie ostrym nożem pokrój je w poprzek na górze.
Morele włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 2 minuty. Obierz morele. Przekrój na połówki i usuń pestki. Miąższ umieść w misie blendera. Zmiel na puree. Odłóż trzy łyżki.
Wszystkie składniki nadzienia sernikowego wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Powstałą masę wylać na ostudzony spód formy. Na wierzchu porcjami rozsmaruj puree z moreli.
Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 160°C. Środek ciasta powinien lekko drgać. Pozostaw sernik do ostygnięcia w otwartym piekarniku przez godzinę. Następnie wyjmij to. Ostrożnie zdejmij brzeg patelni (należy najpierw przesunąć po nim nóż od środka, oddzielając boczną powierzchnię ciasta). Sernik włóż na noc do lodówki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku